Sarmice u vinovom lišću
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 1 glavica luka
- 500 g bukovača
- 80 g pirinča
- 2 šargarepe
- 0,5 dl ulja
- 5 dl juneće supe
- 25 većih listova vinove loze
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 3 dl ovčijeg kiselog mleka
- mešavina začina, so, biber
Priprema:
1. Pileće belo meso samleti, šargarepu oljuštiti i izrendati na krupno rende, a bukovače i luk sitno iseckati.
2. Listove vinove loze oprati i preliti ključalom vodom, a zatim poklopiti i ostaviti kratko u vodi kako bi omekšali. Izvaditi listove i iseći zadebljanja.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, a potom dodati piletinu i bukovače, te dinstati uz dolivanje supe po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pirinač, mlevenu papriku i začine, pa uz povremeno mešanje dinstati dok pirinač ne omekša.
5. Na svaki list vinove loze staviti kašiku pripremljenog fila, zaviti sarme i poređati ih u zemljanu tepsiju. Pripremljene sarme zaliti ostatkom supe da ogreznu i staviti u rernu da se zapeku. Zapečene sarme preliti ovčijim kiselim mlekom.
Izvor: Dobra hrana