Osnova zdravlja: Tri navike koje morate da usvojite

by | avgust 18, 2013

Imate jako puno obaveza – posao, porodica, prijatelji… I jako malo vremena za vežbanje i zdrave navike? Briga za sopstveno zdravlje obično pada u drugi plan sve dok se nešto ozbiljnije ne dogodi.

h

Veliki broj ljudi ima ovakav stav. Ali, zapitajte se sledeće: koliko vremena vam oduzima zanemarivanje zdravlja? Koliko minuta ste proveli zureći u prazan ekran jer nemate energije da se pokrenete? Koliko sati dnevno provedete u „zombi“ stanju jer ste do ranih jutarnjih sati surfovali internetom? Koliko vremena provedete kod lekara jer ste često bolesni i ne znate zašto?

Članak se nastavlja posle reklama

Evo šta možete da učinite za svoje zdravlje svakog dana: ove male promene neće vas ništa koštati, a vaše će vam zdravlje biti višestruko zahvalno!

1. Kvalitetan san odredite kao prioritet

Kvalitetan i dobar noćni san treba da bude vaš prioritet. Nedostatak sna i isprekidan, loš san uticaće na osećaj gladi i hormone stresa pa ćete biti skloniji prejedanju masnom i kaloričnom hranom. Energija koju ovakva hrana pruža brzo nestaje, a vi ste umorniji i iscrpljeni.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Kada birate hranu, birajte korisno i učinkovito

Biranje obroka koji će vas opskrbiti energijom najbolja je obrana protiv umora i čestih obolevanja. Ako birate hranu koja je nutritivno bogata, znači da ćete trošiti i manje vremena na jedenje, a više na druge aktivnosti. Celovite žitarice, sveže voće i povrće i mahunarke najbolji su prijatelji vašeg organizma. Stoga prvo birajte takvu hranu, umesto one nakon koje ćete biti gladni već za sat vremena i u potrazi za novim obrocima.

Članak se nastavlja posle reklama

3. I kada ste najumorniji, odvojite 10 minuta za kratku šetnju

Naučite da prepoznate kada vam je potreban kratak odmor. Bole vas leđa? Predugo gledate u ekran, a da ste uradili konkretan posao? Osećate mučninu u stomaku? Jednom kada identifikujete prirodni alarm vašeg tela, počnite da ga slušate. Minute kratkog odmora kada je on potreban vašem telu pomoći će vam da izbegnete izgaranje i smanjite stres.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: