Teleći perkelt
Sastojci:
- 600 g teletine od buta
- 1 koren bele zeleni
- 1/2 glavice celera
- 3 kašike pirea od paradajza
- 1 dl biljne pavlake
- 5 dl juneće supe
- 30 g parmezana
- 1 limun
- začin C, biber
Za prilog:
- 800 g krompira
- 3 čena belog luka
- 50 g putera
- 150 ml slatke pavlake
- 1/2 veze vlašca
- začin C, biber
Priprema:
1. Teletinu iseći na kocke, koren celera i bele zeleni izrendati na krupno, a koru limuna na sitno rende.
2. Na malo ulja propržiti izrendan celer i belu zelen pa kad omekša, dodati teletinu, pire od paradajza i koru limuna te dinstati na umerenoj temperaturi dok teletina ne omekša, uz povremeno dolivanje juneće supe.
3. Pred kraj kuvanja umešati biljnu pavlaku i parmezan, pa začiniti po ukusu.
Članak se nastavlja posle reklama
Prilog:
1. Krompir oguliti, iseći na kocke i obariti ga u slanoj vodi.
2. Obaren krompir ispasirati i sjediniti sa puterom i biljnom pavlakom, dodati sitno seckan beli luk i vlašac pa začiniti po ukusu.
3. Gotov teleći perkelt servirati uz prilog od krompira.
Izvor: Dobra hrana
Članak se nastavlja posle reklama