Kamelija torta
Za koru I:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 4 kašike brašna
Za koru II:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 g kokosa
- 4 kašike brašna
Za koru III:
- 4 jajeta
- 3 kašike šećera
- 40 g čokolade
- 2 kašike brašna
Za fil:
- 10 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 7 dl mleka
- 4 kašike brašna
- 250 g putera
Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika putera
Kora I:
1. Ulupati čvrst sneg od belanaca i postepeno dodavati šećer muteći sve vreme. U sneg od belanaca dodati brašno i orahe te polako promešati varjačom.
2. Okrugao kalup za tortu prekriti papirom za pečenje pa sipati pripremljenu masu i peći dok ne porumeni.
Kora II:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti sneg od belanaca te postepeno dodavati šećer muteći sve vreme. U sneg od belanaca dodati obično i kokosovo brašno, a zatim polako promešati varjačom. Od pripremljene mase ispeći koru.
Kora III:
1. Umutiti 4 žumanceta sa šećerom, potom dodati otopljenu čokoladu i brašno, pa dobro promešati.
2. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati ih u prethodno pripremljenu masu i polako promešati varjačom. Od pripremljene mase ispeći koru.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer, pa kuvati na pari mešajući sve vreme.
2. Posebno sjediniti brašno i mleko, te sipati u posudu sa žumancima i nastaviti sa kuvanjem na pari dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ohladiti.
3. Puter penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim filom pa dobro promešati.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati filom, naslagati ih jednu na drugu, zatim bočne stranice premazati ostatkom fila.
2. Čokoladu otopiti sa malo putera i preliti preko gornje kore.
Izvor: Dobra hrana