Pet najboljih saveta za dobar san

by | septembar 1, 2013

Nesanica i uzaludno okretanje u krevetu mogu da budu poprilično iscrpljujući, a kako biste se konačno dobro i kvalitetno naspavali i probudili odmorni, držite se ovih pet ključnih saveta.

sleep

Crno vino
Iako čaša crnog vina za večerom izgleda vrlo primamljivo, ako večerate dosta kasno, izbegavate vino. Naime, pijenje vina pre spavanja moglo bi da vas učini razdražljivim i, što je još gore, razbudiće vas pa nećete moći da zaspite.

Članak se nastavlja posle reklama

Televizija
S obzirom na to da televizija stimuliše mozak, najbolje je izbegavati gledanje televizije neposredno pre spavanja. Isti učinak ima i računar pa stoga bolje pre spavanja nešto čitajte ili slušajte muziku.

Surfovanje internetom
Izbegavajte kompjuter barem pola sata pre odlaska na počinak, a isto važi i za surfanje putem mobilnog telefona. Naime, svetlost koja dopire iz ekrana može da poremeti vaš ritam i tako da omete san.

Uzbudljivo štivo
Uzbudljiv i neizvestan roman pre spavanja baš i nije dobra ideja, osim što će vas potpuno razbuditi, knjigu ćete teško ispuštati iz ruke pa će samim tim i spavanje biti narušeno. Bolje izaberite neko laganije štivo, a ne krimiće, trilere i misterije koji će izazvati osećaj napetosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Topla kupka
Telu je potrebno da se ohladi pre spavanja, stoga ne praktikujte toplu kupku ili tuširanje u vrućoj vodi neposredno pre spavanja. Bolje je da to obavite barem sat vremena ranije.

Izvor: Tportal.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: