Kesten torta
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kašika kakaoa
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 250 g putera
- 250 g kesten pirea
- 1 kašičica mlevene kafe
- 1 kašičica ruma
- 50 grama čokolade
- 1 vanil šećer
- 2 kesice šlaga
Kora:
1. Umutiti belanca i šećer, pa dodati žumanca muteći sve vreme, a zatim polako umešati kakao i brašno.
2. Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, te peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti je da se ohladi.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer i vanil šećer, te kuvati na pari mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne.
2. Zgusnutu masu skloniti sa ringle, dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi.
3. Ohlađenoj masi dodati penasto umućen puter, kesten pire, kafu i rum, te sve dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fi l i ostaviti u frižideru dok se ne stegne.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice, te premazati ohlađenu tortu i dekorisati je po želji.
Izvor: Dobra hrana