L&Z FORUM: Meso je OUT?

by | septembar 17, 2013

Više vam se ne sviđa ukus bečke šnicle? Zasitili ste se suhomesnatih proizvoda? Sve više mladih žena, iz uverenja da je to korisno za zdravlje i planetu, prihavata vegetarijanski način ishrane. Ali, da li isključivanje šnicle sa jelovnika može da nas spase?

vegan-1

Zahvaljujući čestim napisima o štetnosti mesa po zdravlje, neprirodnom načinu uzgoja stoke i preradi mesa, te značajno izmenjenom ukusu ove namirnice, za mnoge ljude ono više nije obavezna komponenta trpeze. Naravno, popularizaciju vegetarijanstva podstakle su brojne poznate ličnosti, čiji režim ishrane isključuje meso. No, bez obzira na to da li je u pitanju moda, ili zabrinutost za zdravlje, evidentno je da je sve veći broj ljudi, a naročito žena, prestalo da jede meso.

Nakon što su objavljeni rezultati istraživanja Svetske zdravstvene organizacije, u kojem je otkriveno da svakodnevno konzumiranje više od dve porcije crvenog mesa ili mesnih prerađevina povećava rizik od kancera debelog creva za 35 odsto, mnogi su odlučili da redukuju unos ove namirnice.

Ponuda na tržištu hrane i način proizvodnje možda je jedan od najvažnijih faktora u izboru načina ishrane. Na Zapadu se, na primer, industrija hrane izuzetno brzo prilagođava zahtevima potrošača za zdravim, ekološkim i organskim načinom uzgoja i prerade namirnica.

Članak se nastavlja posle reklama

Izmenjeni i poboljšani standardi prvenstveno se odnose na meso, pa je meso organski uzgajanih životinja (na farmama, pod prirodnijim uslovima) postalo veoma traženo. Studije već pokazuju da je takvo meso hranljivije za ljude, jer sadrži manje masnoća, a više proteina i omega-3 masnih kiselina. Siromaštvo u svetu i pretnje od velikih ekoloških katastrofa takođe su odlični motivi velikog broja ljudi da izbace, ili smanje, unos mesa u ishrani.

vegan-2

Novi tipovi vegetarijanaca

Članak se nastavlja posle reklama

Ljudi koji redukuju unos mesa nastoje da smanje količinu, ali ne nameravaju da ga se potpuno odreknu.
Lokavori jedu samo meso uzgajano od poznatih, lokalnih proizvođača.
Demi-vegetarijanci na jelovniku imaju 80% hrane koja je vegetarijanska.
Etički vegetarijanci ne nose obuću ni tašne od životinjskog krzna i kože, ne koriste kozmetiku koja je testirana na životinjama, niti proizvode koji sadrže materije životinjskog porekla.
Eko-vegetarijanci su potpuno izbacili meso iz ishrane – zbog štetnog uticaja uzgoja životinja na okruženje.
Ribo-vegetarijanci nikada ne jedu meso, ali jedu ribu.
Lakto-vegetarijanci ne jedu meso, ali jedu jaja i mlečne proizvode.
Vegani ne jedu meso niti bilo šta što je životinjskog porekla (jaja, mlečne proizvode, ribu, med…).
Voćni vegetarijanci jedu samo voće, semenke i jezgrasto voće, i to ono koje je samo otpalo sa biljke.

Kako smanjiti količinu mesa u ishrani

Članak se nastavlja posle reklama

  • Započnite samo jednim bezmesnim danom u nedelji, na primer ponedeljkom. Nakon određenog perioda, uključite još jedan obrok bez mesa tokom sedmice.
  • Smislite alternative. U dobre vegetarijanske izvore proteina spadaju: mahunarke (sočivo, pasulj), jezgrasto voće i semenke, soja i proizvodi od soje, pšenični proteini, mleko i mlečni proizvodi. Obezbedite širok spektar amino-kiselina tako što ćete pomešati različite vrste proteina u jednom obroku (na primer, pirinač i sočivo, ili pirinač i pasulj).
  • Ne preterujte u količini mesa – jedna porcija mesa ne treba da bude veća od špila karata.
  • Vodite računa o unosu gvožđa. Ukoliko su vam menstruacije obilne, ili ste smanjiili unos mesa, posavetujete se sa lekarom o uzimanju gvožđa kao dodatka ishrani.
  • Značajno smanjite unos mesnih prerađevina.
  • Trudite se da svakog dana pojedete pet porcija voća i povrća.
  • Rizik koji uzrokuje konzumiranje crvenog mesa, značajno će biti smanjen ukoliko redovno jedete i dosta povrća, voća, ribe i integralnih žitarica.
  • Ako je moguće, kupujte samo meso od poznatih, lokalnih proizvođača. Ukoliko ne postoji takva mogućnost, nabavljajte posno meso, ili uklonite svu masnoću sa njega. Ostaci antibiotika i hormona rasta, koji se koriste u uzgoju životinja za ljudsku ishranu, obično se zadržavaju u salu.

Autor: Life Content

Tagovi: