Hrana koju bi s godinama trebalo da izbegavate
S godinama određene namirnice počinju sve štetnije da deluju na organizam, a ako se bližite pedesetoj ili ste pak već prešli taj prag, svakako bi trebalo da izbegavate hranu koja preti da začepi arterije, povisi krvni pritisak ili uzrokuje probleme sa snom.
Konzumirajte manje soli
Prevelika količina soli u ishrani negativno utiče na krvni pritisak. Naime, so navodi telo da zadržava vodu, a dodatne količine viškova vode u telu povisuje krvni pritisak. A što je viši krvni pritisak, to je i veći pritisak na srce, bubrege, arterije i mozak. Visok krvni pritisak može da dovede do srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega. Iako za neke namirnice, poput čipsa, znate da sadrže velike količine soli, u nekim namirnicama so je sakrivena, poput obrađenog mesa, sireva, smrznute hrane, pice, pa čak i žitarica za doručak.
Izbegavajte slaninu
Čak jedna od tri osobe u SAD-u pati od artritisa ili srodnehkronične bolesti zglobova, a postoje određene namirnice koje će samo pogoršati taj problem. Naučnici su otkrili da su enzimi COX-2 aktivniji i uzrokuju probleme sa zglobovima kada konzumirate više masnih kiselina omega-6 od omega-3. Na vrhu liste hrane koju treba izbegavati je slanina, te meso, žumanjak, kukuruz, suncokret, semenke soje, margarin i više-manje sve što je pečeno.
Treća čaša vina
Brojne studije pokazuju kako je umerena količina vina zapravo dobra za zdravlje, ali problem je u određivanju tog „umerenog“, a polovina boce vina svake večeri sigurno nije umerena doza. Mala do umerena količina alkohola znači pijenje dve do sedam čaša vina nedeljno. Treba imati na umu da preterano ispijanje alkohola može da našteti bubrezima i jetri, a bolesti srca vodeći su uzrok smrti kod velikog broja ljudi koji preterano piju alkoholna pića.
Tamna strana šećera
Većina ljudi šećer izbegava da se ne bi ugojili. Ali, to je samo deo priče o šećeru. Naučnici su otkrili da preterana količina šećera može da našteti organizmu na nekoliko načina. Kada konzumirate šećer, u bilo kojem obliku, telo ga pretvara u glukozu. S visokim nivoima glukoze u krvi povezan je dijabetes. Pored toga što je opasan sam po sebi, dijabetes takođe može dovesti do zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, oštećenje bubrega ili nervnog sistema. Dijabetičari takođe mogu da imaju problema s kožom, ustima i kostima, što čini da izgledate i osećate se starije.
Gazirana bezalkoholna pića
Američko udruženje dijabetičara preporučuje smanjenje konzumacije slatkih pića koja sadrže šećer kako bi se umanjio rizik od dijabetesa. Prosečna konzerva zašećerenog gaziranog bezalkoholnog pića sadrži oko 150 kalorija i 40 grama ugljenih hidrata, što čini jednak iznos ugljenih hidrata koji sadrži deset kašika šećera. Energetska pića imaju vrlo sličan sastav, a ako se već odlučite da ga popijete, barem pogledajte na etiketi koliko ugljenih hidrata sadrži.
Izvor: tportal.hr