Torbice sa sirom i šunkom
Sastojci:
Za testo:
- 500 g mekog brašna tipa-400
- 1 svež kvasac
- 2,5 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 žumanceta
- 60 g putera
- so
Za fil:
- 250 g švapskog sira
- 100 g kačkavalja
- 1 dl kisele pavlake
- 100 g praške šunke
- 1 žumance
Za premazivanje:
- 2 jajeta
- 30 g susama
- 30 g kima
Priprema:
Testo:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti kvasac, mlako mleko, šećer, malo soli i kašičicu brašna, te ostaviti da nadođe.
2. U nadošao kvasac dodati žumanca i otopljen puter, pa postepeno dodavati brašno i mesiti sve vreme dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, prašku šunku sitno iseckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir, kačkavalj, pavlaku, prašku šunku i žumance, pa dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo razvući pomoću oklagije na debljinu od 3 mm, a zatim iseći kvadrate dimenzije 9 x 9 cm.
2. Na svaki kvadrat staviti po kašiku pripremljenog fila, ivice premazati belancetom te ih spojiti i dobro pričvrstiti kako bi se dobio izgled zavežljaja.
3. Filovano testo premazati žumancetom, posuti susamom i kimom pa poslagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći na temperaturi od 200 ºC dok ne porumeni
Izvor: Dobra hrana