Francuska pita od palačinki
Sastojci:
Za fil I:
- 400 g šampinjona
- 1 veza mladog luka
- 1 čen belog luka
- 1 dl pavlake
- 1/2 veze peršuna
- 2 dl mleka
- 50 g putera
- 3 kašike brašna
- začin C, biber
Za fil II:
- 450 g tikvica
- 25 g putera
- 1 glavica luka
- 400 g paradajza
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 čen belog luka
- začin C, biber, origano
Za preliv:
- 2 jajeta
- 1 dl pavlake
Priprema:
Fil I:
1. Šampinjone iseći na listove, mladi luk na kolutove, a beli luk i peršun sitno iseckati.
2. U teflonskom tiganju na malo putera dinstati šampinjone da omekšaju, a zatim dodati beli luk i brašno, kratko propržiti, pa sipati mleko i kuvati mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne.
3. Zgusnutu masu skinuti s ringle te dodati mladi luk, pavlaku, peršun, sve promešati i začiniti po ukusu.
Fil II:
1. Tikvice oljuštiti i iseći na kocke, paradajz takođe iseći na kocke, a crni i beli luk sitno iseckati.
2. Na malo putera propržiti tikvice kako bi omekšale, a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od tikvica dodati crni luk pa ga pržiti dok ne postane staklast. Zatim dodati paradajz, beli luk i paradajz pire, začiniti po ukusu i dinstati dok se masa ne zgusne.
4. Zgusnutu masu skinuti s ringle te umešati pržene tikvice.
Finalni postupak:
1. Okruglu vatrostalnu posudu premazati s malo putera te je prekriti palačinkom, premazati s 1/3 prvog fila, zatim prekriti drugom palačinkom, pa rasporediti 1/3 drugog fila i tako naizmenično dok se ne utroši pripremljen materijal.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti pavlaku, mleko i jaja, te pripremljenom mešavinom zaliti filovane palačinke i staviti u zagrejanu pećnicu da se zapeku.
Izvor: Dobra hrana