Francuska pita od palačinki

by | septembar 24, 2013

predjelo

Sastojci:

Za fil I:

  • 400 g šampinjona
  • 1 veza mladog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 dl pavlake
  • 1/2 veze peršuna
  • 2 dl mleka
  • 50 g putera
  • 3 kašike brašna
  • začin C, biber

Za fil II:

  • 450 g tikvica
  • 25 g putera
  • 1 glavica luka
  • 400 g paradajza
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 čen belog luka
  • začin C, biber, origano

Za preliv:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 2 jajeta
  • 1 dl pavlake

Priprema:

Fil I:

1. Šampinjone iseći na listove, mladi luk na kolutove, a beli luk i peršun sitno iseckati.
2. U teflonskom tiganju na malo putera dinstati šampinjone da omekšaju, a zatim dodati beli luk i brašno, kratko propržiti, pa sipati mleko i kuvati mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne.
3. Zgusnutu masu skinuti s ringle te dodati mladi luk, pavlaku, peršun, sve promešati i začiniti po ukusu.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil II:

1. Tikvice oljuštiti i iseći na kocke, paradajz takođe iseći na kocke, a crni i beli luk sitno iseckati.
2. Na malo putera propržiti tikvice kako bi omekšale, a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od tikvica dodati crni luk pa ga pržiti dok ne postane staklast. Zatim dodati paradajz, beli luk i paradajz pire, začiniti po ukusu i dinstati dok se masa ne zgusne.
4. Zgusnutu masu skinuti s ringle te umešati pržene tikvice.

Članak se nastavlja posle reklama

Finalni postupak:

1. Okruglu vatrostalnu posudu premazati s malo putera te je prekriti palačinkom, premazati s 1/3 prvog fila, zatim prekriti drugom palačinkom, pa rasporediti 1/3 drugog fila i tako naizmenično dok se ne utroši pripremljen materijal.
2. U odgovarajućoj posudi umutiti pavlaku, mleko i jaja, te pripremljenom mešavinom zaliti filovane palačinke i staviti u zagrejanu pećnicu da se zapeku.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: