Sedam načina kako video-igre pozitivno utiču na decu

by | septembar 28, 2013

Većina roditelja misli da igranje igrica služi samo učenju agresivnog ponašanja i odvajanju deteta od društva. Istraživači tvrde da neke video igrice mogu da pomognu u razvijanju detetovog mozga. Razvijaju sposobnost snalaženja u komplikovanim situacijama i poboljšavaju memoriju.

video games

Pre deset godina švedski istraživač Torkel Klingberg došao je do spektakularnog otkrića. Okupio je grupu dece i dao im kompjuterske igrice dizajnirane za jačanje memorije, nakon samo nekoliko nedelja, deca su pokazala poboljšanje memorije i opštih intelektualnih sposobnosti. Ovaj koncept je samog Klingberga smestio u red onih koji pomažu u izboru pobednika Nobelove nagrade u psihologiji i medicini.

Članak se nastavlja posle reklama

Novije studije dokazuju da dobrobit igranja igrica ima mnogoo više pozitivnih, dalekosežnih posledica nego negativnih. Naravno, ova aktivnost zahteva roditeljsku kontrolu ali postoje razlozi zašto bi vaše dete trebalo da pustite da nekoliko sati nedeljno gradi gradove i pobeđuje vanzemaljce.

Zbog čega je dobro igrati video igrice?

1. Igrice nas uče rešavanju problema i podstiču decu na razmišljanje. Postoji puno video igara koje su dizajnirane specijalno za razvoj detetovog mozga, ali čak i one jednostavnije uče decu kako da logički rešavaju probleme.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Igrajuči igrice stvaraju se jake društvene veze koje podstiču socijalnu interakciju. Pomažu pri procesu socijalizacije deteta. Njih je 65 posto je društvene tematike.

3. Video igre su jak podsticaj, većina ih je dizajnirana da nagrađuju i hvale nakon pobede, što jača samopouzdanje. Različite veštine, nivoi i rizik od gubitka/nagrade uče decu da se ne plaše neuspeha i da uvek mogu krenuti iz početka.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Video igre uče strateškom razmišljanju. Deca vežbaju da objektivno razmišljaju o igri, sebi i svom izvođenju. Većina strateških igara nude razne mogućnosti za dolazak do cilja. Igrači takođe primaju automatsku reakciju na odluke, zbog čega brzo nauče sve o svojim slabostima i vrlinama.

5. Video igre uče timskom radu. Većina današnjih igrica dizajnirane su za igru u paru ili timu. Bilo da se bore protiv napada vanzemaljaca ili slažu slagalice, video igrice nude deci bogatstvo prilika da konstruktivno deluju kao tim.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Video igrice poboljšavaju koordinaciju oka i ruke. Dokazano je da video igre poboljšavaju koordinaciju kod ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti, ili su preživeli moždani udar. Postoje i studije koje dokazuju da hirurzi koji redovno igraju video igrice manje greše za vreme operacije od onih koji to ne čine.

7. Igranje igrica zbližava porodicu. Ako već ne možete da ih pobedite, pridružite im se! Igrice nisu samo za decu. Zamolite ih da vas nauče pravila i pridružite im se.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: