Šareno svinjsko pečenje
Sastojci:
- 1 kg svinjetine od buta
- 4 šargarepe
- 4 veća lista kelja
- 20 listova bekon slanine
- 0,5 dl ulja
- 2 dl juneće supe
- začin C, biber
Za preliv:
- 2 šargarepe
- 1 celer
- 5 dl juneće supe
- 1 dl belog vina
- začin C, biber, lovorov list
Priprema:
1. Svinjski but zarezati po sredini, pa ga izlupati tučkom za meso kako bi se dobila šnicla pravougaonog oblika. Šargarepu obariti, a kelj kratko blanširati u slanoj vodi.
2. Šniclu začiniti po ukusu te je prekriti listovima kelja, a po njima rasporediti obarenu šargarepu.
3. Filovanu šniclu urolovati, obložiti je listovima slanine i pričvrstiti kuhinjskim koncem.
4. Pripremljenu roladu staviti u nauljenu tepsiju, preliti je junećom supom i poklopiti folijom, pa staviti u zagrejanu rernu da se peče. Pred kraj pečenja, skinuti foliju te vratiti u rernu i peći dok ne porumeni. Gotovu roladu preliti pripremljenim prelivom i služiti uz bareno povrće.
Preliv:
1. Šargarepu i celer oljuštiti, iseći na manje kocke, a zatim kuvati u mešavini juneće supe i vina.
2. Omekšalo povrće ispasirati te pomešati sa ostatkom tečnosti, dodati mleveni lovor i začiniti po ukusu.
Izvor: Dobra hrana