Rolada sa šampinjonima
Za koru:
- 5 kašika brašna
- 5 jaja
- 4 dl mleka
- so
Za fil:
- 400 g šampinjona
- 2 jajeta
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica senfa
- 1 dl kisele pavlake
- 300 g švapskog sira
- 40 g putera
- 1/2 veze peršuna
- začin C
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi razmutiti brašno sa 1 dl hladnog mleka, a ostatak mleka malo posoliti i staviti da se kuva.
2. U ključalo mleko dodati prethodno pripremljenu mešavinu brašna i mleka, začiniti po ukusu te kuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne, a potom je ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu masu umešati jedno po jedno žumance, dodati belanca umućena u čvrst sneg te polako promešati varjačom.
4. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu, poravnati je i peći u zagrejanoj rerni 25 minuta na 200 stepeni C.
5. Pečenu koru preneti na vlažnu krpu i urolovati.
Fil:
1. Šampinjone iseći na listove, beli luk izrendati na sitno rende, a peršun sitno iseckati.
2. U teflonskom tiganju otopiti puter, dodati šampinjone i dinstati ih dok ne slaniomekšaju, a zatim ih ostaviti da se ohlade.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti ohlađene šampinjone, jaja, beli luk, pavlaku, senf, švapski sir i peršun, te začiniti po ukusu.
Finalni postupak:
1. Pripremljenim filom premazati pečenu koru, zatim je urolovati, uviti u foliju i staviti u rernu da se peče 25 minuta.
2. Pečenu roladu ostaviti da se ohladi pa je iseći na šnite.
Izvor: Dobra hrana