Maslinovo ulje – „tečno zlato“ za dugovečnost

by | oktobar 4, 2013

Maslinovo ulje je čovekov najbolji saveznik protiv bolesti i prvo je na spisku od 10 prehrambenih namirnica koje su korisne za ljudski organizam, zbog čega ga i zovu „tečno zlato“. Prirodni sok od maslinovog ulja je eliksir zdravlja i dugovečnosti.

Maslinovo ulje

Mediteranski narodi od davnina koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani i manje oboijevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i malignih bolesti organa za varenje, što su pokazala i razna istraživanja.

U novije vreme u Španiji se koriste neki sastojci iz maslinovog ulja koji se dodaju hlebu da bi se sprečavalo starenje.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole i vitamine A, D, E i K. Lekovitost maslinovog ulja potiče, pre svega, od velikog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa.

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživanja stručnjaka sa Univerziteta u Filadelfiji pokazala su da maslinovo ulje sadrži isto jedinjenje kao i lek brufen, odnosno ibuprofen, što znači da bi dnevna doza maslinovog ulja mogla da pomogne kod reumatičnih i srčanih oboljenja i ublažavanja raznih vrsta bolova.

Najbolje je koristiti ekstradevičansko maslinovo ulje, koje nastaje pri stavljanju maslina u presu i pre pritiskanja, odnosno koje nastaje prirodnim ceđenjem. Najbolje je kada se koristi sirovo u salatama i s povrćem, kada se ostvaruje njegov pun efekat, a kada se prži, onda se efekat bitne supstance u njemu smanjuje. Savetuje se da se koristi što više u ishrani odraslih i dece, a spisak njegovih korisnih i lekovitih svojstava je zaista veliki.

Prirodni antioksidanti: Vitamini i provitamini (A i E), minerali kao što su selen, te fenol u maslinovom ulju predstavljau prirodne antioksidante. Oni štite ćelije od oksidativnog stresa, aktivnog kiseonika i slobodnih radikala.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuje holesterol: Maslinovo ulje utiče na smanjenje ukupnog holesterola i poboljšava odnos LDL i HDL holesterola, tako što dovodi do povišenja zaštitničkog „dobrog“ holesterola (HDL), a snižava „loš“ holesterol (LDL).

Štiti srce i mozak: Studije su dokazale da maslinovo ulje štiti od oboljenja srca. Usporava pojavu ateroskleroze i smanjuje rizik oboljevanja od koronarne bolesti i moždanog udara.

Članak se nastavlja posle reklama

Umanjuje rizik od raka: Maslinovo ulje smanjuje rizik obolijevanja od raka creva i raka dojke. Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke. U mediteranskom regionu, gde je visoka potrošnja maslinovog ulja, veoma su niske pojave nekoliko vrsta raka, uključujući i rak dojke, jajnika i žlezda.

Digestivni trakt: Lako se vari i ima zaštitnu ulogu na digestivni trakt. Ljudski želudac mnogo bolje toleriše maslinovo ulje u poređenju sa drugim mastima. Povoljno utiče na organe za varenje. Pomaže kod gastritisa i čira. Poboljšava lučenje žuči i pankreasnih enzima, pa sprečava pojavu kamena u žučnim putevima. Sprečava masnu degeneraciju jetre (steatoza).

Dijabetes: Smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa i odlaže pojavu komplikacija kod dijabetičara koji koriste insulin.

Mršavljenje: Utiče na ravnomernu raspodelu i gubitak masnih naslaga.

Korisno i u kozmetici: Koristi se kao važan sastojak kozmetičkih preparata, namenjenih za zaštitu od sunca, negu suve kože, uklanjanje posledica opekotina i ožiljaka. Maslinovo ulje je odlično antiaging sredstvo koje obezbjeđuje dugovečnost. Jako je dobro i za ten, jer iz njega izvlači zdravi sjaj, a kosu čini sjajnom i prekrasnom.

Članak se nastavlja posle reklama

Maslinovo ulje omogućava i zaštitu od otrova. Takođe ublažava bol u mišićima kada se ugreje i lagano umasira na bolno mesto. Ono eluje i na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, perut, ekcem, psorijazu te gljivične infekcije, uključujući i lišajeve.

Zbog svega ovoga ne dozvolite da ostanete u kuhinji bez ove fantastične namirnice.

Činjenice

– nema holesterola i ima 77 odsto nezasićenih masnih kiselina

– nema glutena i nema soli

Članak se nastavlja posle reklama

– sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrijednost, ali je zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovog ulja njega manje potrebno dodati hrani

– jedna kašika daje osam odsto potrebne količine vitamina E

Izvor: kodren.com

Tagovi: