Ćufte sa krompirom
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 2 jajeta
- 1 žumance
- 2 kriške hleba
- 2 dl mleka
- 50 g mlevenog kikirikija
- 30 g putera
- 500 g krompira
- 2 dl ulja
- začin C, so, biber
Priprema:
1. Crni luk sitno iseckati, hleb natopiti sa 1 dl mleka te dobro ocediti, krompir iseći na kocke i obariti u slanoj vodi.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti crni luk, mleveno meso, 2 jajeta, kikiriki i natopljen i izmrvljen hleb, te sve dobro izmešati i začiniti po ukusu.
3. Od pripremljene mase oblikovati kuglice sa udubljenjem u sredini pa ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
4. Obaren krompir ispasirati, a zatim sjediniti sa žumancetom, puterom i ostatkom mleka, začiniti po ukusu i sve dobro izmešati.
5. Pripremljen pire krompir sipati u dresing džak te u udubljenje svake ćuftice istiskivati gomilicu pirea.
6. Filovane ćufte poslagati u podmazanu tepsiju i staviti nakratko u zagrejanu rernu kako bi se pire zapekao.
Izvor: Dobra hrana