Neobični uzroci obične glavobolje
Da li ste znali da glavobolju izaziva preterana upotreba žvakaćih guma, upotreba veštačkih zaslađivača i vazduh u neprovetrenim prostorijama? Ne verujete? Onda pričitajte ovaj tekst…
Žvakaća guma
Guma za žvakanje je obično sredstvo za osveženje daha i zamena za četkicu i pastu posle jela. Ukoliko dugo žvaćete žvaku lako može da se desi da vas zaboli glava. Naime, prilikom žvakanja, neprestani pokreti donje vilice dovode do prenaprezanja mišića i zglobova na mestu spajanja donje vilice i lobanje. Žvakanje hrane ne stvara taj problem, jer se vilice odmaraju tokom gutanja.
Šta uraditi?
Koristite prirodne proizvode. Ako niste u mogućnosti da operete, sažvaćite nekoliko listova nane, peršuna ili suvih karanfilića, jer su to prirodni antiseptici (ubijaju bakterije) i osveživači daha.
Bitan je i način na koji žvaćete. Ako baš ne možete bez žvake, vodite računa da ne stiskate vilice do kraja. U tom slučaju gornji i donji zubi se ne dodiruju, mišići su opušteni, vilica pomalo „visi“ i ne zamara se. Međutim, ako vas je glava već zabolela, dišite duboko i vrhovima prstiju, kružnim pokretima, masirajte vilične mišiće od gore prema dole dok se ne opuste i dok bol ne prođe.
Veštački zaslađivači
Proizvodi bez šećera, polivitamini, dodaci hrani i lekovi, kao i veštački zaslađivači često sadrže aspartam. Aspartam je potencijalni neurotoksin, koji previše stimuliše i nadražuje nervne završetke, usled čega može naglo da se poveća naprezanje mišića. Kod ljudi koji su osetljivi na aspartam čaša niskokaloričnog soka može da izazove glavobolju.
Šta uraditi?
Čitajte šta piše na etiketi. Ukoliko izbacite iz upotrebe namirnice koje sadrže aspartam rešićete se glavobolje. Budite oprezni, jer su ponekad navedene samo komponente aspartama, kao što je asparaginska kiselina i fenilalanin. Koristite prirodne šećere kao što su med, ječmeni slad ili žuti šećer.
Industrijski prerađene namirnice
Oko 20 odsto gradskog stanovništva razvijenih zemalja ima hroničan deficit mikroelementa magnezijuma, koji opušta mišiće i reguliše cirkulaciju. Ako uz glavobolju imate probadanje i grčeve mišića nogu ili loše spavate, verovatno vam nedostaje magnezijum. Tokom industrijske obrade hrane iz namirnica se gubi magnezijum, a stresovi iscrpljuju njegove rezerve u organizmu, pa nastaje deficit.
Šta uraditi?
Pređite na namirnice bogate magnezijumom. To su: pšenica (celo zrno ili krupno mleveno brašno i namirnice od njega), suncokretovo seme, tofu, badem, lešnik, beli pasulj, brokoli, artičoke, mleko.
Dodatno unosite magnezijum. Neophodno je uzimati tablete magnezijuma – 300-400 mg na dan zajedno sa hranom. Sledite ove preporuke i glavobolje će nestati za mesec dana.
Ustajao vazduh
Ako vazduh nije dovoljno zasićen kiseonikom ili sadrži veliku količinu suspstanci kao što je formaldehid ili prašinu, može da izazove glavobolju, posebno kod alergičnih osoba. Formaldehid je kancerogen, guta kiseonik i nadržajno deluje na sluznicu sinusa i pluća. Kao rezultat dolazi do prenaprezanja mišića tela i glave, što dovodi do glavobolje. Da bi ste odredili koliko je zdrava atmosfera, pogledajte svoj dom – tepisi, nameštaj, prozori i kancelarijski uređaji su izvori formaldehida i prašine.
Šta uraditi?
Detaljnije čistite. Usisavajte tepihe minimum jednom nedeljno, a ako imate kućne ljubimce i češće.
Nabavite kućne biljke. Hrizanteme i paprat (naravno njihove kućne varijante), aktivno ispuštaju kiseonik i filtriraju najsitnije čestice (dobar je i kaktus, samo što on čisti vazduh noću). Aloe, filodendron, fikus i puzavice smanjuju koncentraciju opasnih jedinjenja, kao što je formaldehid. Za čišćenje vazduha neophodne su minimum 2 biljke u svakoj sobi.
Češće otvarajte prozore, čak i kad je napolju hladno.
Savet + Odstranite uzroke glavobolje
- Smanjite unos kofeina. Kofein sužava krvne sudove i stimuliše nervni sistem. Ograničite se na šoljicu kafe dnevno. Pijte zeleni čaj.
- Napravite „inventar“ u svojoj kućnoj apoteci. Sporedan efekat nekih lekova koje koristite može da bude i glavobolja. Zato se konsultujte sa lekarom i ako pijete neki takav lek, zamenite ga alternativnim koji nema takve propratne pojave.
- Preispitajte svoj jelovnik. Najpre proverite da li na vaše glavobolje utiče konzumiranje pojedinih vrsta sireva, čokolade ili hrane sa poboljšivačima ukusima, pre svega sa glutaminatima. U svoj osnovni meni svake nedelje dodajte po jednu novu namirnicu – ako glava nakon toga počne da vas boli, izbegavajte je ubuduće.
- Pametno s alkoholom. Crno vino, kao i desertna vina sadrže mnoge materije koje podstiču glavobolje. Ako baš nikako ne možete da izbegnete poneku čašicu, ograničite se na bezbojna alkoholna pića kao što su votka ili belo vino, i to samo nekoliko čašica nedeljno.
Autor: Life Content