Unesite svežinu u svoj dom uz pomoć boja i detalja

by | oktobar 26, 2013

Najbrži, najjednostavniji i najjeftiniji način da u dom udahnete vedrinu jeste igra bojama i detaljima. Vedre boje će svakoj prostoriji doneti novu pozitivnu energiju.

dom

Da biste u sobi bojom stvorili dramatičnu žarišnu tačku, tri zida neka budu u beloj ili nekoj od neutralnih, svetlih boja, a samo jedan, odabrani zid okrečite u intenzivnu boju.

Članak se nastavlja posle reklama

Pri izboru te dominantne boje inspiraciju možete pronaći u dezenu prekrivača i dekorativnih jastučića ili u tepihu iz čije palete boja možete izdvojiti onu koja vam se najviše sviđa. Umesto više boja možete se poigrati i nijansama iste. Na primer, jedan zid okrečite u jarku narandžastu, a plafon i ostala tri u njenu bledu nijansu. Tako će i prelaz između plafona i zidova biti blaži, a to će i vizualno povisiti prostoriju.

Ako se odlučite za gustu, tamnu boju, idealno mesto za nju je zid nasuprot prozoru jer je najbolje osvetljen. Zid na kojem je prozor, u senci je jer nije obasjan dnevnim svetlom, zato ga „obasjajte“ belom ili svetlom bojom.

U prostorijama s izrazito visokim plafonima poigrajte se velikim kolorističkim umetničkim slikama i detaljima. Velikim slikama možete razbiti prazan prostor između plafona i vrata. Toplinu domu udahnuće dekorativni jastučići u dve ili tri nijanse. Biljkama osvežite prostor. Boje i oblici stalaka i držača za cveće, kao i kantice za zalivanje mogu dodatno ukrasiti zeleni kutak.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako je trosed u boji, dodajte mu jastuke bledih tonova, a ako je kauč bež, obavezno ga osvežite dodacima jakih boja.

Smirujućim, toplim bojama stvorite svoj mirni kutak. Odaberete li za nameštaj presvlake s printom, neka pozadina bude jednobojna, a uzorak krem ili beli. To će prostoru dati dinamiku te će se činiti prozračno, a ne napadno i teško.

Članak se nastavlja posle reklama

Minibibliotekom ćete dnevnom boravku dati notu produhovljenosti. Knjige na policama grupišite prema boji ili veličini. Da biste razbili monotoniju, nizove knjiga ispresecite prostorima u koje možete staviti ukrasne detalje, maštovito dizajnirane držače za knjige, sat ili porodične fotografije u efektnim okvirima.

Police i prostor možete oživiti i raznobojnim pletenim kutijama koje, osim što su efektne, stvaraju i dodatan prostor za stvari. Poigrajte se bojama i oslikajte staru drvenu kutiju i napravite dekorativnu kutiju za nakit. Umetničke slike s ponavljajućim elementima objedinite u celinu jednostavnim ramovima u istoj boji. Od ostataka zidnih tapeta ili ukrasnog papira napravite panele kojima ćete osvežiti vrata ormara.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekorativne tkanine s belim uzorkom na jednobojnoj podlozi prostoru daju dinamiku.

Slike i detalje možete istaknuti prugastim tepihom koji će ih nadopuniti bojama.

Članak se nastavlja posle reklama

Tepihe neutralnih boja ostavite za dnevni boravak, a hodnik oživite vedrim bojama.

Izvor: 24sata.hr

Tagovi: