Ojačajte imunitet uz pomoć začina
Zimski dani pravi su izazov za naš imunitet, pa je potrebno na vreme uraditi sve što je u našoj moći kako bismo ga ojačali i omogućili mu da nas brani od bakterija i virusa koji će početi da haraju.
Jedan od najsnažnijih začina koji ojačava imunitet, a ujedno i leči razne bolesti je cimet. U kombinaciji s medom jača bela krvna zrnca koja će se učinkovitije boriti protiv bolesti.
Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lek za mučninu, probavne smetnje i lečenje simptoma gripe i prehlade. Sveži đumbir se kuva kao čaj, dok se prah posipa preko gotovo svake omiljene hrane.
Komorač ima male i snažne semenke prepune kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i drugih minerala, uz obilje antioksidansa koji imaju snažna protivupalna svojstva. Ima vrlo snažan ukus pa se ne preporučuje upotreba većih količina, a sjajno se može kombinovati s povrćem, ribom ili sirom.
Kurkuma je zlatno žuti začin koji je sastavni deo indijske kuhinje i glavni sastojak karija. Uspešno rešava razne infekcije, jer je kurkumin izrazito snažan antioksidans s moćnim protivupalnim svojstvima. Riba, pirinač i piletina biće vrlo ukusni s dodatkom kurkume, a vaše telo puno snage.
Zvezdasti anis ima poseban, egzotičan ukus i sjajne antivirusne karakteristike, pa ga možete dodavati svim jelima od pirinča i u čajeve.
Izvor: Metroportal.hr