Poslovni partneri na večeri?
Dok je nekada vladao trend pozivanja važnih partnera na večeru u restoran, danas sve više žena preferira domaću kuhinju i okuplja VIP goste u svom domu. ukoliko se i vi odlučite na ovaj korak, eksperti vas savetuju kako da se predstavite u najboljem svetlu i izbegnete neugodne situacije.
U trenutku kada ste pozvali poslovne partnere na večeru, to vam je izgledalo kao mudar potez u vašem poslovnom životu, ali sada niste baš tako sigurni i uhvatila vas je panika. (Duboko udahnite!) Dakle, da ne biste uprskali sjajnu priliku da im se predstavite u neformalnoj situaciji, naši eksperti vas savetuju kako da prebrodite potencijalne neprijatnosti, poput malicioznih komentara kolega iz kancelarije.
Dakle, prvo pitanje je da li treba da pozovete i svog partnera na večeru sa vašim važnim poslovnim saradnicima?
Da, apsolutno! Vaša jača polovina govori mnogo o vašoj ličnosti i upotpunjuje sliku koju ste do sada formirali o sebi, što je važno za vašu opštu ličnu prezentaciju.
Vaše kolege će, ako saznaju za večeru, misliti da ste poltron.
Velike su šanse da će tako i biti. Zato je bolje da na večeru pozovete i nekoliko vama najbližih kolega. To će umanjiti vašu napetost, a i biće više tema za razgovor, što će svakako “olabaviti” atmosferu.
Da li je OK da se priča o poslu, naročito ako je prisutan vaš partner ili neko drugi ko nije iz vaše firme?
Te priče su, bar u nekom trenutku, naprosto neizbežne. Trudite se da ih svedete na minimum, jer ipak se radi o zabavnoj večeri.
Šta treba da uradite u slučaju da neko od gostiju poželi da vidi ceo vaš stan?
A spavaća soba vam je u haosu! Logično je da će bar neko od gostiju – naročito ako ste ga prvi put pozvali – želeti da vidi vaš stan. Ne preostaje vam ništa drugo nego da napravite generalno spremanje stana. Ako ipak postoji neka prostorija koju nikako ne želite da je drugi vide, zatvorite vrata – za većinu (vaspitanih) ljudi to je jasan pokazatelj da nije u redu da se ulazi.
Da li smete da pijete ako vaši saradnici ne piju?
Da, do izvesne mere. Čaša ili dve vina uz večeru su sasvim u redu. Sve preko toga – nije! Nemojte da zaboravite da i ova navika utiče na kreiranje opšteg utiska o vama.
Da li je OK da spomenete mogućnost napredovanja?
Osim ako neko drugi ne potegne tu temu, bolje je da ćutite. U suprotnom, ostavićete utisak nametljive, netaktične i beskrupulozne osobe. Večera u vašem domu nije poslovni forum, pa bi vaš šef mogao da se oseća kao da je u zamci. Vaša osnovna uloga je da pokažete gostoprimstvo i društvene veštine – sve ostalo ostavite za kancelariju.
VIP gosti? Sakrijte (prljav) veš!
Primenite nekoliko sjajnih trikova, koji će čak i skroman dom pretvoriti u velelepni dvorac
– Odlaganje kaputa i jakni Ormani, kao i vešalica pored ulaznih vrata, prepuni su svega i svačega. A odlaganje kaputa na krevet nije baš najbolja opcija. Šta da radite? Kupite stojeći čiviluk i stavite ga pored ulaznih vrata, a kasnije možete da ga prebacite gde vama odgovara.
– Improvizujte otvoreni bar Iskoristite noćni stočić, najveći stočić iz seta, ili čak stalak za TV, kao površinu na koju ćete poređati flaše. Što se tiče izbora pića, dovoljan je neki liker ili konjak, kao aperitiv, a uz večeru (i nakon nje) poslužite vino.
– Dekorišite zidove Ako mislite da su zidovi u dnevnoj sobi previše “dosadni” i nemaštoviti, možete da ih osvežite vrlo brzo i bez mnogo ulaganja. Kupite manje reprodukcije i okačite ih na zid u zanimljiv kolaž. Isto možete da uradite i sa manjim uramljenim zidnim ogledalima. Ako imate neke maske (afričke, venecijanske…) priključite ih malom “remek-delu” na vašem zidu.
– Kombinujte posude za serviranje Ako ste izabrali koktel posluženje ili švedski sto, nije vam neophodan skupoceni servis od porcelana. Iskombinujte ono što već imate sa činijicama i zdelicama koje možete da kupite u bilo kojoj prodavnici sa umerenim cenama (uključujući kineske!). Naravno, vodite računa da se boje i stil slažu.
– Bolje od cvetnih aranžmana Cveće, kojim ćete dekorisati dom i stvoriti svečanu atmosferu, ne mora da bude sveže. Isti efekat možete da stvorite i aranžmanima od suvog cveća, providnim staklenim činijama ispunjenim raznobojnim klikerima, mirišljavim svećama… Budite maštoviti i kreativni u dekorisanju!
A šta je na meniju?
Ako očekujete VIP goste, morate da se potrudite i pokažete u najboljem svetlu. Ipak, nemojte da budete previše ambiciozni (na primer, kavijar bi bio zaista pretenciozan potez). Sasvim je OK da naručite kompletan meni iz restorana – ali neka to ostane vaša mala tajna.
Predjelo Kanapei, sitno pecivo od lisnatog testa ili slani rolat odlično je posluženje pre glavnog obroka.
Glavno jelo Pileće belo meso je uvek dobitna opcija. Većina voli ukus pilećeg mesa, a osim toga ono je i zdravo. Možete pripremiti piletinu sa karijem, uz pirinač i krompir-salatu. Servirajte jelo u lepim keramičkim posudama i dodajte još dve-tri vrste sezonske salate ili salate iz zimnice. Takođe, nije loša ideja da na stolu imate, bez obzira na to šta je glavno jelo, puter i isečenu francusku veknu.
Desert Torta – što raskošnija, sa dosta čokolade, krema i šlaga, a u toku letnjih meseci, sa svežim voćem. Nakon deserta, zamolite goste da se vrate u dnevnu sobu i poslužite im kafu. Na stolu držite činijice čokoladnih bonbona (sa suvim grožđem, lešnikom ili bademom) i suve ušećerene pomorandžine kore – za slučaj da neko želi još slatkog.
Postavljanje stola Izaberite stolnjak živih boja i jednobojne salvete u jednoj od boja sa motiva stolnjaka. Što se tiče cvetnog aranžmana, procenite da li za njega ima mesta u odnosu na veličinu stola i broj gostiju koji će za njim sedeti. Ako odlučite da stavite vazu sa nekoliko strukova svežeg cveća, neka to bude manja vaza i kraće sečeno cveće – niko ne želi da preko stola lovi poglede drugih gostiju između cvetova i lišća!
Tekst: Nataša Ćovin Foto: Getty Images/Guliver, Shutterstock