Srpski kuvari treći na festivalu u Istanbulu
Članovi Kulinarske federacije Srbije zauzeli su treće mesto na 9. internacionalnom gastronomskom festivalu, u Istanbulu. Na takmičenju je učestvovalo približno 2.000 kuvara i poslastičara iz više od 15 zemalja, saopštila je Kulinarska federacija Srbije.
Članovi reprezentacije bili su Nemanja Stamenković, Aleksandar Kolović i Saša Vinogradov, dok je Uroš Urošević, predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, bio član sudijskog komiteta, a ujedno je i predvodio srpski nacionalni tim.
U individualnim kategorijama, srpski kuvari osvojili su ukupno šest medalja i dva četvrta mesta – Stamenković je osvojio jednu zlatnu medalju i zauzeo i četvrto mesto, tri bronzane medalje pripale su Vinogradovu, dok je Kolović svojoj kolekciji priznanja dodao dve srebrne medalje.
Srpskom timu pripalo je četvrto mesto za figuru od marcipana.
Najveći uspeh u završnici festivala, naši kuvari zabeležili su osvajanjem trećeg mesta i bronzane medalje u generalnom plasmanu, koje su podelili sa kolegama iz Hrvatske, čiji je tim osvojio isti broj bodova.
U okviru manifestacije, održan je i seminar za sudije i licenciranje novih kandidata.
Urošević je ostvario pravo na podnošenje zahteva za polaganje ispita i izdavanje odgovarajuće licence za suđenja na međunarodnim takmičenjima, pa će tako po ostvarivanju ovog prava, pored Đorđa Kostića, biti drugi sudija kojeg će Srbija u budućnosti delegirati na takmičenjima pod patronatom Svetske asocijacije kuvarskih udruženja – WACS.
Gastronomski festival je održan od 17. do 21. februara.