Torta od banana
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 2 dl mleka
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ruma
Za rolat:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 1 dl mleka
- 1 prašak za pecivo
- 350 g pekmeza od kajsija
Za fil:
- 1 l mleka
- 2 vanil-šećera
- 3 pudinga od vanile
- 1 kg banana
- 8 kašika šećera
- 250 g putera
- Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
- 300 g lešnika
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca, šećer, brašno, prašak za pecivo i 1 dl mleka. Dodati sneg od belanaca i polako promešati.
3. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Rolat:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti žumanca, šećer, brašno, prašak za pecivo i mleko. Dodati sneg od belanaca i polako promešati.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na
200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi. Premazati je pek-
mezom od kajsija i uviti u rolat.
5. Pripremljen rolat iseći na parčad debljine 1 cm.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer, vanil-šećer i kuvati dok ne proljuča.
2. Posebno umutiti ostatak mleka sa praškom za puding od vanile, sipati u ključalo mleko i nastaviti sa kuvanjem mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati puter i umutiti mikserom.
4. Banane iseći na kolutove.
Finalni postupak:
1. Okruglu koru premazati polovinom fila, prekriti rolatima od pekmeza, ravnomerno rasporediti ostatak fila i poslagati kolutove banana.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte. Lešnike krupno iseckati i dekorisati tortu.