9 zanimljivih činjenica o mačkama

by | novembar 27, 2013

Zanimljive i, mnogima malo poznate činjenice o mačkama objavio je u svojoj knjizi „Cat Sense“ Džon Bredšo. Zašto baš devet činjenica? Iz vrlo jednostavnog razloga – za mačke se veruje kako imaju devet života.

macka

Kravlje mleko nije dobro za mačke

Članak se nastavlja posle reklama

Zabluda je da mačkama odgovara kravlje mleko. Ono ih zapravo privlači jer ima visok udeo masti. S druge strane, kupovno mleko sadrži vrlo malo masnoća. Nekim mačkama će se možda i svideti ukus, ali mnoge će ga teško svariti zbog laktoze koja može da izazove i probleme sa želucem.

Mačke imaju dobar njuh kao i psi

Psi imaju osetljiviji nos od mačaka. Međutim, i psi i mačke imaju takozvani „drugi nos“. To su dve cevi koje povezuju nozdrve s vrhom usta. Mačke taj „drugi nos“ koriste kako bi analizirale i dekodirale mirisne znakove koje ostave druge mačke, iako još nije sa sigurnošću utvrđeno koje informacije ti znakovi sadrže. Mačke imaju 30 različitih receptora u svom drugom nosu.

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavaju opasnost

Suprotno popularnoj izreci ‘radoznalost je ubila mačku’ – one zapravo izbegavaju opasnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Retko kada su opuštene

Sukob između uličnih mačaka može biti ozbiljan i hronični izvor stresa za mnoge mačke. Kao posledicu toga često osećaju anksioznost , te ne mogu u potpunosti da se opuste. One mogu osećati i druge zdravstvene tegobe, poput problema s kožom.

Članak se nastavlja posle reklama

One se ne igraju, one love

Mačke vole da se igraju s igračkama u obliku miša ili klupkom vune jer se tada osećaju kao da su lovu. One vole igračke koje izgledaju i kreću se poput malih životinja – miševe, ptice, pa čak i dlakave paukove. Igračke veličine miša stiskaju čvrsto uz stomak, a one veličine pacova drže šapama. To su taktike kojima se koriste u napadu na prave pacove, kako bi smanjile rizik da ih plen ugrize. Mačke se energičnije igraju kada su gladne.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako mačka prede, ne znači da je srećna

Mačke ne predu samo kad su srećne. To može da znači i da traži hranu od vlasnika, ili je možda upozorenje da je nešto boli.

Nisu pripitomljene u Egiptu

Članak se nastavlja posle reklama

Iako je uvreženo mišljenje da su mačke prvo pripitomili drevni Egipćani, njihov DNK otkriva da su i ranije bile povezane s ljudima. To verovatno seže do samih početaka nastanka poljoprivrede, pre oko 10.000 godina, kada su divlje mačke lovile miševe u posudama za žito. Međutim, prvi dokazi da su mačke bile i kao kućni ljubimci, a ne samo „lovci miševa“ dolaze iz Egipta, pre 4.000 godina.

Mačke i psi nisu prirodni neprijatelji

Uprkos još jednoj popularnoj izreci „ne vole se kao pas i mačka“, ove dve vrste životinja lako mogu da nauče da se međusobno slažu, naročito ako su zajedno odrasli.

Izvor: Magazin.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: