Meksička čorba
- 2 šargarepe
- 100 g graška
- 1 krompir
- 50 g boranije
- 100 g kukuruza
- 1 juneća šuplja kost
- 1,5 dl juneće supe od kocke
- 200 g pelata paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- 3 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- 1 kašika seckanog peršuna
- mešavina začina, biber
1. Šargarepu i luk očistiti i iseći na kockice, beli luk što sitnije iseckati, pelat paradajza samleti.
2. U veću šerpu staviti šargarepu, grašak, krompir, boraniju, kukuruz i juneću kost. Naliti junećom supom i kuvati dok ne proključa. Poklopiti i na umerenoj temperaturi kuvati dok povrće ne omekša.
3. Posebno propržiti pelat paradajza, crni i beli luk na malo ulja.
4. Kada povrće u supi omekša, juneću kost izvaditi, a dodati upržen paradajz, crni i beli luk, ljutu papričicu, peršun i začine po ukusu, te nastaviti sa kuvanjem još 10 min.
5. Pred kraj kuvanja dodati hladnu zapršku (mešavinu brašna i malo vode) i nastaviti sa kuvanjem mešajući sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina.