4 navike u ishrani koje što pre treba da zaboravite

by | decembar 12, 2013

Na festivalu „Telluride WOW“ koji je posvećen zdravlju i fitnesu, savete o dobrim životnim navikama dali su mnogi nutricionisti, treneri i atletičari. Trener Džonatan Ros govorio je o pravilima zdrave ishrane ali i navikama koje treba da zaboravite.

przeno

Ovo su stvari koji nikako ne treba da radite!

…Pijete kalorije

Gazirana pića, sokovi i energetski napici su najčešća prepreka s kojom se ljudi susreću dok drže dijetu. Ona ne sadrže nikakve nutrijente i zapravo predstavljaju čist šećer. Jedini izuzetak, kako Ros kaže, predstavljaju šejkovi koji sami sebi možete da napravite. Dobar šejk treba da sadrži vlakna, proteine i zdrave masti.

Članak se nastavlja posle reklama

…Preskačete obroke

Kao i mnogi nutricionisti, Ros preporučuje konzumiranje oko šest manjih obroka dnevno: „Veoma je važno da znamo šta jedemo, i što smo više upoznati sa tim odakle dolazi hrana i kako je napravljena, to bolje.“ On upozorava da je preskakanje obroka vrlo opasno i da to iscrpljuje i šokira organizam. „Ako želite da smršate, morate redovno da jedete“, savetuje on.

…Jedete prženu hranu

Članak se nastavlja posle reklama

Iako je zagovornik povremenog uživanja u zabranjenoj hrani iz psiholoških razloga, ovaj nutricionista kaže da je pržena hrana definitivno ono što uvek treba izbegavati: „Nažalost, ova hrana je najzastupljenija i najjeftinija ali količina trans masti koje ona sadrži bi trebalo svakoga da uplaši.

…Jedete šećere i žitarice u sitne sate

Članak se nastavlja posle reklama

Džonatan Ros se slaže sa trenerom Bobom Harperom da je konzumiranje integralnih, celih žitarica veoma važno, ali upozorava da biih  trebalo izbegavati noću, baš kao i šećere. Njih dvojica tvrde da bi doručak trebalo da bude najvažniji i najobilniji obrok u toku dana: „U toku dana postepeno smanjujte obroke. Večera bi trebalo da je najlakša jer se telo tada priprema za odmor.“ Šećeri, žitarice i skrob imaju mnogo kalorija i opterećuju organizam.

Autor: Life Content

Tagovi: