Namirnice koje traju zauvek!

by| mart 31, 2011

Rok trajanja ne važi za neke namirnice. Ukoliko ih čuvate pravilno, šećer, so, pirinač, med i sirće i mnogo posle datuma naznačenog na pakovanju mogu se koristiti bez bojazni, tvrde stručnjaci.
Veliko spremanje kuhinjskih plakara i ostava najčešće se svodi na bacanje svih proizvoda i namirnica za koje ne možemo da se setimo kada su kupljeni.

Međutim, stručnjaci savetuju da pre nego što pobacamo sve što nam se učini bajatim proverimo da li je zaista prošao rok važnosti.
Budući da ne omogućava razvoj bakterija, bez obzira na to da li je reč o rafinisanom belom, žutom ili onom u prahu, šećer teško može da se pokvari.
Ukoliko se čuva u ambalaži u koju ne može da uđe vazduh bez bojazni može se koristiti čak i posle više godina.
Važno je samo da se šećer nije stvrdnuo, ističu stručnjaci.
Glazirani i integralni pirinač vrsta koje nisu bogate uljima takođe ne morate bacati ukoliko nema vidljivih razloga za to. U dobro zatvorenoj vrećici pirinač je bezbedan gotovo zauvek!
Iako su proizvođači dužni da na pakovanju navedu rok trajanja, pravi med zasta neće izgubiti nijedno svojstvo nikada ukoliko ga čuvamo u zatvorenoj tegli na tamnom i ne previše hladnom mestu, poput kuhinjskog plakara.
Antibakterijsko svojstvo koje duguje niskom sadržaju hidrogenperoksida koji se vremenom obnavlja med čuva od kvarenja, a problem ušećerenosti nije nerešiv.
Ukoliko vam smetaju kristali koji su se formirali u tegli i želite ponovo gust, ali tečan med, samo ga zagrejte.
Zatvorite teglu dobro i spustite je u šerpu sa toplom vodom. Temperatura ne bi smela da premaši 45 stepeni celzijusa da bi se očuvala svojstva korisnih materija u medu.
Sadržaj slanika, navode stručnjaci, nikada se neće pokvariti. Obična ili morska so podjednako su otporne na vreme ukoliko ih čuvamo na suvom i hladnom mestu.

Destilovano sirće, sa izuzetkom vinskog, moći će da se koristi za marinade i prelive za salate godinama. Posle svakog korišćenja samo dobro zatvorite flašu u kojoj se nalazi.
Stručnjaci ukazuju da pre nego što navedene namirnice iznesete na sto posle dugog boravka u dubini ostave ipak proverite da li su u dobrom stanju.

Tagovi: