Godži: Superbobice za dobro raspoloženje

by | decembar 16, 2013

Žbunasta biljka godži raste na obroncima Himalaja, na Tibetu, u Mongoliji i Kini, a njeni slatki crvenkasti plodovi privukli su pažnju naučnika kada su uočili da ih jedu vukovi. I dok divlje životinje slede svoj instinkt, narodi Dalekog istoka odlično poznaju svojstva godžija i nazivaju ga ”bobice sreće” jer donosi zdravlje i dobro raspoloženje.

155017489

Postoje mnoge kineske legende o ovoj biljci, a većina njih odnosi se na sposobnost godžija da produži život i uspori proces starenja.

Godži sadrži 19 amino-kiselina, među kojima je i osam onih koje su ključne za rast i razvoj, obiluje mineralima, pre svega cinkom, kalcijumom, selenom i fosforom. Ovo je jedina biljna vrsta koja sadrži germanijum, mineral koji se pokazao veoma uspešnim u borbi protiv raka, bogat je vitaminima, naročito B1, B2, B6, neophodnim za pretvaranje hrane u energiju.

Odličan je izvor esencijalnih masnih kiselina, linolne i omega-6, koje učestvuju u proizvodnji hormona i obezbeđuju nesmetano funkcionisanje mozga i nervnog sistema. Crvene bobice sadrže beta-sitosterol koji smanjuje nivo holesterola u krvi, zbog čega je ovo voće idealno i kao prevencija ateroskleroze.

Članak se nastavlja posle reklama

Godži ublažava nuspojave radioterapije i hemoterapije, usporava razvoj komplikacija dijabetesa, štiti jetru, bubrege i mokraćni sistem, pospešuje proizvodnju spermatozoida.

Naučna istraživanja pokazala su da povećava nivo testosterona u krvi, jačajući libido i kod muškaraca i kod žena. Za dobro zdravlje i raspoloženje dovoljno je pojesti četiri do pet plodova dnevno.

Idealne za dijete

Članak se nastavlja posle reklama

Bobice godžija imaju vrlo nizak glikemijski indeks (sporo se pretvaraju u šećer) i daju dugotrajan osećaj sitosti, tako da osoba ne oseća potrebu da nešto pojede između obroka. Novija istraživanja pokazala su da aktivne materije iz godžija pomažu u održavanju mišića, što je naročito važno kada se redukuje ishrana sa ciljem da se skine višak kilograma.

Aromatični dodatak jelu

Članak se nastavlja posle reklama

Godži bobice mogu da se konzumiraju sveže, sušene, u obliku soka ili čaja od suvih plodova ili kao dodatak napicima i jelima. Suve bobice su ukusan i aromatičan dodatak osvežavajućim supama, jelima sa svinjetinom, piletinom, pirinčem i povrćem, ali i vinu, pivu, kolačima, sladoledu, slatkišima, hlebu.

Od njih se pripremaju ukusni džemovi, marmelada, jogurt i sos, a koristi se i kao začin.

Izvor: Life Content
Foto: Thinkstock

Tagovi: