Luk punjen pečurkama

by| mart 31, 2011
Luk punjen pečurkama

  • 8 glavica luka srednje veličine
  • 400 g šampinjona
  • 2 dl soka od paradajza
  • 100 g mesnate slanine
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 50 g pirinča
  • 100 g mocarele
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 50 g putera
  • 4 kašike ulja
  • mešavina začina
  • so, biber

1. Glavice crnog luka očistiti i nakratko kuvati u ključaloj vodi kako bi omekšale.
2. Zatim ih izvaditi, ocediti i ostaviti da se ohlade.
3. Oštrim nožem izvaditi sredinu luka tako da spolja ostanu po 3 lista.
4. Pirinač obariti u slanoj vodi i ocediti.
5. Šampinjone iseći na listove, slaninu na kockice, beli luk što sitnije iseckati.
6. Na malo ulja propržiti slaninu kako bi porumenela. Zatim dodati seckanu unutrašnjost crnog luka, šampinjone i beli luk, te dinstati dok pečurke ne omekšaju.
7. Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire, peršun, pirinač i začine po ukusu.
8. Unutrašnjost glavica luka napuniti pripremljenim filom.
9. Vatrostalnu posudu premazati puterom, poslagati u nju punjene glavice luka, zaliti sokom od paradajza i staviti ih da se peku u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene. Pred kraj pečenja na svaku glavicu staviti kocku mocarele i vratiti u rernu dok se sir ne otopi.

Izvor:  Dobra hrana logo

Tagovi: