Prejeli ste se? Evo šta (ne) treba da radite

by | januar 2, 2014

Praznična trpeza podrazumeva gomilu ukusnih i izuzetno kaloričnih jela – od raznog mesa preko sarme, salata sa majonezom, do ukusnih torti i kolača. Ako ni vi niste uspeli da odolite slasnim đakonijama, pratite sledeće savete kako biste se bolje osećali.

ng

Posle prejedanja izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka – nekoliko badema, ćuretinu i suve kajsije.

Takođe, u smanjenju nadutosti može da vam pomogne probiotski jogurt, a prednost dajte tečnosti. Jedite čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu, čaj od nane ili matičnjaka.

Ako nemate nameru da danima osećate posledice preterivanja s hranom i pićem, držite se sledećih saveta:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Klasičan jelovnik učinite zdravijim: umesto proje sa sirom i suhomesnatim proizvodima, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu. U sarmu ne stavljajte suvo meso nego pred kraj kuvanja dodajte malo ulja sa alevom paprikom ili drugim biljnim začinima.
  • Jedite meso, ali bez kožice.
  • Odaberite piće – aperitiv ili čašu alkohola uz obrok – ne jedno i drugo.
  • Zasladite se parčetom torte ili kolača. Ne isprobavajte sve đakonije.

Izvor: 24sata.info

Tagovi: