Stručnjaci savetuju: Kako da reorganizujete svoj životni prostor

by | januar 18, 2014

Nova godina odlično je vreme za reorganizaciju i čišćenje, pa su stručnjaci za organizaciju životnog prostora objavili spisak stvari kojih bi trebalo da se rešite. Nakon jedne opsežne akcije, životni prostor će vam izgledati bolje, a da ne govorimo koliko ćete se bolje osećati.

feng-sui-zima

Prvo se bacite na ormare s odećom i ispraznite ih potpunosti. Rešite se sve odeće koju ne nosite, jer za to postoje dobri razlozi – premala vam je ili je izašla iz mode, ili ste potpuno promenili stil. Spakujte stvari i odnesite u onima kojima je to najpotrebnije, neko će vam biti jako zahvalan.

Članak se nastavlja posle reklama

Račune od režija i dokumente treba čuvati, ali sve na jednom mestu i organizovano. Ispraznite sve fioke, police, kutijice i džepove, složite sve uredno u dve – tri kutije na koje ćete napisati šta je unutra.

Hemijske olovke, flomasteri i slične pisaljke koje odavno ne rade, a nalaze se na svakom koraku odmah moraju da lete napolje, a s njima i svi mogući delovi električnih uređaja koji ne rade.

Zatim se bacite na kuhinju i pogledajte sve rasparene stvari koje zapravo ne koristite – stare lonce bez poklopaca, okrunjene šoljice, usamljene tanjire i sve slične stvari.

Članak se nastavlja posle reklama

Kad ste već tamo, izvadite sve iz špajza ili drugog mesta gde držite zalihe i rešite se svega čemu je istekao rok trajanja, a usput ispraznite i ormarić s lekovima i istu čistku sprovedite u njemu.

Sledi kupatilo i pregled šminke. I ona ima rok trajanja i bolje da ne znate što vam se sve loše može dogoditi ako je koristite.

Članak se nastavlja posle reklama

Reda napravite i u dečjoj sobi po istom principu kao i u ormaru s odećom – ono što se ne koristi, poklonite nekom, prosledite manjem detetu od prijatelja ili poklonite deci slabijeg imovinskog stanja.

Knjige su posebna priča, ali i tamo mora biti reda, stoga, makar pobrišite prašinu s njih, a za kraj još jednom obiđite sve mračne ćoškove u koje trpate gluposti koje ste sačuvali „jer će vam jednom zatrebati“, pa napravite reviziju.

Članak se nastavlja posle reklama

Nemojte pasti u nesvest kad na kraju ustanovite da ste izbacili nekoliko kubika stvari iz kuće, a nakon toga uživajte u novoj, čistoj atmosferi vašeg doma.

Izvor: Metro-portal.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: