Devet novih trendova u ishrani koje bi trebalo da isprobate

by | januar 18, 2014

Naravno da postoje osnovni principi na kojima se zasniva zdravlje svakog čoveka, ali uvek će se pojavljivati nešto novo, drugačije i zanimljivije. Ovog puta predstavljamo vam nekoliko trendova za 2014. godinu iz područja zdravog života koji će vas učiniti zdravijom, ispunjenijom i uravnoteženijom osobom. Ovo nije tekst o dijeti i gubitku kilograma, već o stvarima koje će vam pomoći da se osećate bolje i srećnije, te da poboljšate svoje zdravlje i život u celini. Pogledajte koji su to najnoviji trendovi kad je reč o zdravlju i isprobajte barem jedan od njih. Sigurno ćete se osećati mnogo bolje samim tim što činite nešto novo i drugačije, a napravićete veliku stvar za svoje zdravlje.

foto-kryesore-2

1. Svi piju čaj

Ako niste ljubitelj čajeva bolje vam je da to postanete, posebno ako vam je jedna od novogodišnjih želja da izgubite nekoliko kilograma. Naime, čaj će u narednoj godini biti jedan od najaktuelnijih trendova kad je u pitanju vođenje zdravog načina života. Iako je ispijanje čajeva već odavno popularno među poklonicima zdravog života, u godini koja je pred nama čaj tek postaje prava zvezda. Osim što pomaže kod mršavljenja, čaj se koristi u alternativnoj medicini jer može ublažiti stres, pomaže kod artritisa i nesanice i smanjuje negativne efekte nezdrave ishrane. Čaj je pun antioksidansa koji smanjuju bolove, stres i još mnogo toga. Potrudite se da svakodnevno popijete barem jednu šolju čaja, a sami izaberite da li će to biti zeleni, crni, beli ili neki biljni čaj.

2. Nove „superžitarice“

Članak se nastavlja posle reklama

Još jedan novi trend u narednoj godini odnosi se na žitarice. Svi znamo koliko su zdrave, posebno ako je reč o integralnim žitaricama, ali postoje određene vrste koje su zdravije od ostalih. Već su naširoko poznate zdravstvene beneficije zobi, kvinoje, amaranta i divljeg pirinča, ali ove godine obratite pažnju na nove „superžitarice“ za koje vrlo verovatno još niste čuli. Reč je o freekahu (zelena pšenica) i teffu. Ove žitarice su bogate B vitaminom, proteinima, vlaknima, željezogvožđemm, magnezijumom i aminokiselinama. Pripremaju se na sličan način kao i većina takvih žitarica, a mogu se koristiti bilo gde. Blagog su orašastog ukusa, lako su probavljive i neverovatno zdrave.

3. Manje sokova, više „smoothija“

U poslednjih nekoliko godina sokovi od raznog voća i povrća imali su veliku popularnost, ali „smoothiji“ im polako preuzimaju vodeću ulogu. Razlika između sokova i „smoothija“ je u tome što su „smoothiji“ mnogo hranljiviji i mogu zameniti obrok, dok sokovi to ne mogu. Iako su i sokovi zdravi, oni u sebi nemaju vlakna i sadrže visok udeo šećera. S druge strane, smoothiji sadrže vrlo zdrave i sveže namirnice i lako se vare a nutritivna vrednost im je toliko visoka da se mogu jesti kao samostalni obrok za doručak ili večeru. Smoothie se pravi od voća i povrća uz dodatke nekih drugih namirnica, iako postoje i oni koji su napravljeni od 100 odsto voća ili povrća. Najčešći dodaci, uz voće i povrće, su jogurt, med, mleko, susam, laneno ulje i čokolada.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Karfiol

Glavna zvijezda povrća u novoj godini biće karfiol koji postaje popularniji čak i od brokolija. karfiol se zaista može pripremati na mnogo načina, a može poslužiti kao savršena i mnogo zdravije zamena za pire od krompira.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Hrana u kojoj nema alergena

Neko vreme vladala je zaluđenost hranom bez glutena, koja je bila vrlo popularna kod mršavljenja. Uskoro ćemo na policama sve više viđati hranu koja ne sadrži nikakve alergene jer su velike kompanije shvatile da je potrošačima potrebna alternativna ishrana, s obzirom na to da je broj alergija u porastu više nego ikad. Ipak, budite oprezni kod kupovine takve hrane, pa pre kupovine proverite da li ne sadrži visok udeo šećera, natrijuma ili rafinisanih žitarica. Povedite računa o tome da uvek birate celovite namirnice, bez obzira na to sadrže li one alergene ili ne.

6. Hrana kao gorivo

Iako je cela filozofija već dobro poznata, bitan je fokus. Umesto da se fokusirate na namirnice koje pospešuju mršavljenje ili na dijetalnu hranu, obratite pažnju da jedete hranu koja će vam dati potrebnu količinu energije, zavisno od toga kako nameravate da provedete taj dan. Na primer, ako vežbate ili imate mnogo toga da obavite, svom organizmu trebalo bi da osigurate hranu koja će vas zasititi na duže vreme, poput ribe, zdravih ugljenih hidrata i povrća. Za doručak se preporučuju žitarice poput zobi s grčkim jogurtom, bobičasto voće i lanene semenke. Dakle, manje će se pričati o namirnicama koje pospešuju gubitak kilograma, a više o zdravoj hrani koja će vašem telu služiti kao gorivo. Za dane u kojima ste slabije aktivni možete jesti laganiju hranu, ali neka ona bude što zdravija. Generalno gledajući, ovaj trend ne znači da ćemo jesti novu hranu, već nam govori da više pažnje moramo pridati tome šta i kako jedemo, a ne tome kako da smršamo.

7. Semenke umesto orašastih plodova

Članak se nastavlja posle reklama

Iako su orašasti plodovi vrlo zdravi i možete nastaviti da ih grickate (u umerenim količinama), bilo bi dobro da u svoj svakodnevni jelovnik uključite i semenke jer su one ipak zdraviji izvor. Lanene semenke, chia semenke, semenke bundeve, konoplje ili suncokreta imaju kvalitetnije nutritivne vrednosti od orašastih plodova i lakše se vare. Možete ih dodati u mleko, jogurt ili supu ili ih grickajte same, za međuobrok.

8. Veliki povratak surutke

Neko vreme širile su se glasine o tome da su proteini koji se nalaze u surutki štetni za ljudsko zdravlje, ali čini se da u tome nema istine. Naime, dokazano je da je takozvani „whey protein“ dobiven iz surutke jedan od najkvalitetnijih izvora proteina. Proteini iz surutke imaju veliku ulogu u ishrani sportista, a smatra se i da mogu ublažiti depresiju i stres.

9. Supe postaju „superzvezde“

Uz sve one silne čajeve i smoothieje pomalo smo zaboravili na dobru staru supu i sve njene dobrobiti. Ali u 2014. možemo očekivati „veliki povratak“ supe i rast njene popularnosti kad je reč o zdravoj ishrani. Supe su savršen izbor jer su niskokalorične i ne sadrže aditive (ako ih sami kuvate). Imajte na umu da je ovdje reč o supama koje ste sami pripremali, a ne o gotovim supama iz kesice koje vam donose više štete nego koristi zbog brojnih dodataka koje sadrže.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Zena.hr

Tagovi: