Pet najboljih namirnica za bolji vid

by | februar 15, 2014

Ako imate dobar vid, verovatno tu činjenicu uzimate zdravo za gotovo. Nemojte čekati da vam se vid pogorša. Kako biste zadržali dobar vid, treba da osigurate kvalitetan odmor i da ne preterujete sa radom na računaru. Zdravlju vaših očiju može pomoći i zdrava i raznolika ishrana. Predstavljamo top 5 namirnica za očuvanje zdravlja vaših očiju.

food eyes

1. Bobičasto voće

Članak se nastavlja posle reklama

Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidantima i na taj način sprečavaju procese starenja, kao što je pojava sive mrene na oku. Barem jednom nedeljno počastite se svežim bobičastim voćem i oči će vam biti zahvalne.

2. Šargarepa

Vrlo bogata vitaminom A. Dok smo bili deca govorili su nam da je šargarepa dobra za vid. Beta karoten je materija koja se pretvara u vitamin A u ljudskom telu. Ovaj vitamin pomaže u preoblikovanju masnoću u energiju. Pola šolje kuvane šargarepe sadrži četiri puta preporučen dnevni unos vitamina A. Beta karoten je takođe snažan antioksidant efikasan u borbi protiv nekih oblika raka. Pomaže u održavanju površine sluznice očiju i umanjuje rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Riba hladnih voda (sardina, skuša, bakalar, tuna, losos)

Riba hladnih voda odličan je izvor DHA, koja pruža strukturnu podršku ćelijskim membranama, a preporučuje se kod suvih očiju i očuvanja vida. Osim što sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, losos je bogat vitaminima A i D koji ga čine jednom od najpopularnije hrane za poboljšanje vida.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Jaja

Bilo da su kuvana ili pečena, uključivanje jaja u vašu ishranu korisno je za vaše oči. Žumanjak sadrži nekoliko vrednih sastojaka i proteina koji vas održavaju zdravim, a osim toga sadrži i lutein važan za zdravlje makule, kao i cistein, sumpor, esencijalne masne kiseline, B vitamin i cink koji su faktori održavanja celokupnog zdravlja vaših očiju.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Zeleno povrće (spanać, brokoli, kelj i paradajz)

Obiluju vitaminima A, B1, C i kalcijem pa se potrudite da ovakvo povrće uvrstite na dnevni jelovnik. Nemojte ga prekuvavati, jer tada može da izgubi deo nutritivnih sastojaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: