Hrana koja (ne) škodi vašoj probavi
U teoriji, naš organizam bi trebalo da vari bilo koju vrstu hrane koju pojedemo. No, promene u proizvodnji i pripremi hrane, kao i (sedentarni) način života znači da naš stomak ne reaguje dobro u svim situacijama. Pogledajte vodič kroz ishranu i proverite šta je dobro, a šta škodi vašoj probavi.
Hrana koja nije dobra za probavu:
Masna i pržena hrana
Obe vrste hrane mogu opteretiti želudac, što može rezultirati gorušicom. Masna hrana uzrokuje i bledu stolicu, što je ustvari znak viška masnoće. Osobe sa sindromom iritabilnog creva moraju se držati podalje od masne hrane, uključujući i margarin, jer će izazvati probavne smetnje.
Čili paprike
Čili može nadražiti jednjak i dovesti do gorušice, što može biti problem kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva ili od hronične gorušice.
Mleko
Kalcijum je neophodan u ishrani i najlakše ćete do njega doći konzumirajući mlečne proizvode, poput mleka ili sira. No, ako ne podnosite laktozu, možete uzrokovati dijareju, gasove, nadutost i grčeve.
Netolerancija na laktozu je čest problem, a dešava se kada ljudi nemaju dovoljno laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu (šećer koji se nalazi u mleku). Celijakija, Hronova bolest i hemoterapija mogu oštetiti creva, što takođe dovodi do nepodnošenja laktoze.
Alkohol
Alkohol opušta telo, ali i sfinkter jednjaka. To može dovesti do kiseline i gorušice. Takođe može dovesti do upale sluznice želuca, ometati određene enzime i sprečiti apsorpciju hranljivih materija. Previše alkohola izaziva proliv i grčeve.
Bobice i semenke
Bobičasto voće i semenke su dobri za zdravlje, ali namirnice sa sitnim semenkama mogu biti problem za osobe s diverikulitisom (kada na debelom crevu nastaju male kesice crevne sluznice). Teorija je da semenke ometaju kesice i predstavljaju rizik od zaraze. To nije dokazano, no ako otkrijete da vam semenke (npr. suncokreta ili bundeve) iritiraju creva, držite se podalje od njih.
Čokolada
Studija je pokazala da čokolada može biti problem za one sa sindromom iritabilnog creva ili hronične opstipacije. No nije problem sama čokolada, nego mleko, često sadržano u čokoladnim poslasticama. Takođe i kofein, koji izaziva grčeve, nadutost i proliv.
Kafa, čaj i bezalkoholna pića
Kafa, čaj i gazirana pića ne samo da preterano opuštaju sfinkter jednjaka, nego mogu delovati kao diuretik, što vodi do proliva i grčeva.
Kukuruz
Kukuruz je bogat vlaknima, ali sadrži i celulozu, tip vlakana koji ljudi teško probavljaju jer im nedostaje potreban enzim.
Ako kukuruz dobro prožvačete, verovatno ćete ga lako probaviti. No ako ga progutate bez dovoljno žvakanja, može izazvati gasove i bolove u stomaku.
Najbolja hrana za probavu
Jogurt
U crevima se nalaze milioni bakterija koje pomažu kod probave, a jogurt sadrži neke vrste dobrih bakterija.
Kupus
Kupus poboljšava rast zdravih bakterija u debelom crevu. Takođe eliminišei toksine iz creva i podstiče redovne stolice. Kiseli kupus je dobar baš iz istog razloga.
Đumbir
Ovaj začin se već se hiljadama godina unazad koristi kao prirodni lek za ublažavanje mučnine, protiv povraćanja, gasova, gubitka apetita itd. No, najbolje je konzumirati ga umereno, jer vam se velike količine mogu obiti o glavu. Više od dva do četiri grama dnevno mogu izazvati gorušicu.
Nemasno meso i riba
Ako jedete meso, birajte piletinu, ribu i ostalo nemasno meso, jer ćete ga probaviti lakše od sočnog odreska. Nemasno meso i riba takođe nisu povezani s povećanim rizikom od raka debelog creva poput masnog crvenom mesa.
Celovite žitarice
Celovite žitarice, poput celovitog pšeničnog hleba, zobi i smeđe riže, dobar iz izvor vlakana, što pomaže u probavi. Vlakna takođe daju duži osećaj sitosti i smanjuju holesterol, ali mogu uzrokovati gasove, nadutost i druge probleme kod ljudi koji naglo povećaju njihov unos – zato ih je potrebno polako povećavati u ishrani.
Banane
Banane normalizuju rad creva, pogotovo ako imate proliv. Osim toga, vraćaju organizmu izgubljene elektrolite i kalijum.
Izvor: Health.com