Sečuan u tanjiru: Saveti za pripremu kineske hrane
Pre nego što krenete u avanturu eksperimentisanja s kineskom kuhinjom, svakako pročitajte ove savete, jer su oni neophodni za njeno bolje razumevanje.
Pažljivo pročitajte ceo recept pre nego što počnete da pripremate namirnice. Većina recepata koristi se za pripremanje hrane za četiri do šest osoba.
Važno je da isečete sastojke na jednaku veličinu za svaki recept kako je u njemu navedeno.
Jaka vatra neophodna je za kinesku kuhinju.
Uvek koristite skrobno brašno, unapred razređeno s vodom.
Nikada nemojte pržiti povrće duže od tri minuta. Zapamtite da đumbir i beli luk sagorevaju vrlo brzo, pa ih ne treba pržiti više od trideset sekundi i to na nižim temperaturama.
Mnogo je lakše seći meso kada je delimično smrznuto.
Unapred isecite sastojke i pripremite ih u odvojenim posudicama.
Pažljivo odmerite svaki sastojak i koristite ga tačno u predviđeno vreme.
Šećer možete zameniti veštačkim zaslađivačima.
Neodoljivi spoj ukusa laganih kineskih specijaliteta osvojiće vas vać nakon prvog zalogaja. Naučite da pripremite piletinu s paprikom i bademima, recept smo prepisali s menija čuvenog novosadskog restorana Sečuan!
Potrebno je (za jednu osobu):
- 200 g pilećeg belog mesa
- 30 g praziluka
- 20 g crnog luka
- beli luk po ukusu
- prstohvat gustina
- soja sos
- 50 g prženih badema
- ljuta paprika po ukusu
- 50 g tikvica
- 50 g paprike babure
- bistar pileći bujon po ukusu
- ulje
Priprema:
Pileće belo meso iseckajte na kockice, uvaljajte u gustin i naprskajte soja sosom, a zatim ga pržite u dubokom ulju. Dok se meso prži, u drugoj posudi pripremite povrće – iseckajte crni luk, praziluk, badem, beli luk, tikvice i papriku. Kada meso porumeni, odlijte višak masnoće, vratite vok na vatru, dodajte pripremljeno povrće, a zatim i tucanu papriku, soja sos i gustin. Jelo dinstajte uz povremeno dodavanje pilećeg bujona, dok se ne zgusne.
U martovskom broju L&Z pronađite recepte za: salatu s piletinom u susamu, teleće pikantne štapiće u sečuanskom sosu, gambore s prženim pirinčem i pohovane jabuke Cau-Men, takođe iz restorana Sečuan.
Priredila: Marina Luković, Life Content
Foto: Mladen Sekulić, Life Content