Rešite se loših navika u samo tri koraka

by | mart 8, 2014

Svi imamo bar jednu lošu naviku. Mislite da je teško rešiti se grickanja noktiju ili zanoktica, pucketanja zgolobovima na rukama ili čišćenja grla sve vreme? Stručnjaci nude jednostavno rešenje u tri koraka.

75f4bf6faf27fbdaf7daaba615028e5f

1. Osvestite svoju lošu naviku

Članak se nastavlja posle reklama

Prvi korak je da shvatite kada i zašto grizete svoje nokte ili već nešto drugo što radite. Ako možete da primetite kada i u kojim okolnostima radite nešto i koja su osećanja vezana za tu radnju, to vam može pomoći da shvatite zašto to radite. Jednom kada znate zašto, biće jednostavnije da prestanete s tom navikom.

2. Vodite dnevnik svoje loše navike

Stručnjaci tvrde ako budete zapisivali „napredak“ svoje loše navike, tako ćete u potpunosti osvestiti svoju lošu naviku i doći do srži njenog nastanka. Zapisujte anegdote, emocije koje okružuju lošu naviku i šta vam prolazi kroz glavu dok je praktikujete. Tako ćete do kraja razotkriti razloge njenog nastanka.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Zamenite i iskorenite lošu naviku

Treća faza je ujedno i najteža. Ali ne i nepremostiva. Jednom kada znate sve o svojoj lošoj navici, stručnjaci savetuju da je zamenite nekim drugim, manje iritantnim, ponašanjem. Ako grickate nokete, probajte žvakaće gume. Ako pucketate prstima kada ste pod stresom, probajte da stavite ruke u neki drugi položaj u kojem nećete moći to da radit, na primer držite se za dugme ili rukav. Nađite neku radnju koja će zameniti lošu naviku. Takođe, savetuje se da stavite gumicu za kosu oko ručnog zgloba i svaki put kad ponovite lošu naviku lagano je nategnete i pustite da vas „pecne“ po koži. Tako će se uz lošu naviku vezati neprijatan osećaj.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Net.hr

Tagovi: