
Beli dragulji: Povrće koje čuva vaše zdravlje
Predstavljamo vam osam superzdravih namirnica koje obiluju svim neohodnim nutrijentima: vitaminima, mineralima, vlaknima, proteinima…
Reč je o „belom“ zimskom povrću – karfiolu, luku ili paštrnaku, hrani bogatoj antioksidantima, supstancama koje štite organizam i smanjuju rizik od pojave povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, pa čak i nekih vrsta kancera.
Repa
Polovina šolje rendane repe sadrži svega 18 kcal. Ovo povrće veoma je bogato antikancerogenim materijama – glukozinolatima. Predlog: izrendajte repu u pire krompir i dobićete ukusan niskokalorični obrok.
Karfiol
Jedna šolja kuvanog karfiola sadrži oko 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom K, veoma važnim za izgradnju i jačanje kostiju. Predlog: cvetove kuvanog karfiola pospite uljem i crvenom paprikom pa zapecite u rerni.
Crni luk
Ovo povrće veoma je bogato kvercentinom, flavonoidom koji provereno štiti od raka creva. Predlog: luk iseći na kolutove, uvaljati ga u kukuruzno brašno i malo propržiti.
Bele rotkvice
Polovina šolje ovog povrća sadrži minimalan broj kalorija – svega devet. Uz to, odličan je izvor vitamina C.
Beli luk
Konzumiranje ovog povrća snižava visok krvni pritisak, ali i nivo holesterola u krvi. Osim toga, beli luk odlično je preventivno sredstvo protiv različitih oblika karcinoma. Predlog: usitnite ga pre nego što ga upotrebite, da biste sačuvali što više korisnih sastojaka.
Beli pasulj
Samo pola šolje ove mahunarke sadrži gotovo polovinu dnevnih potreba za vlaknima, kao i 14 g proteina. Predlog: skuvan pasulj začinite maslinovim uljem i ruzmarinom.
Paštrnak
Ovaj rođak popularne šargarepe odličan je izvor vlakana i vitamina C. Predlog: paštrnak isecite na komadiće, pospite uljem i javorovim sirupom pa zapecite u rerni.
Pinjoli
Ovi zimzeleni plodovi veoma su bogati manganom, mineralom koji ima krucijalnu ulogu u regulisanju metabolizma, a održava i zdravlje kostiju. Predlog: pinjole suvo propržiti, usitniti i posuti preko salate ili ih dodati u supu od povrća.
Autor: Life Content