Američke palačinke sa prelivom od višanja
Za testo:
- 2,5 dl mleka
- 220 g brašna
- 2 jajeta
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 vanil-šećer
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- 50 g putera
Za krem:
- 250 g maskarpone sira
- 2 dl slatke pavlake
- 3 kašike šećera u prahu
Za preliv:
- 200 g višanja
- 1,5 dl soka od oceđenih višanja
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica gustina
1. Puter otopiti na umerenoj temperaturi, a potom ga ostaviti da se prohladi.
2. Posebno umutiti mleko, jaja, prohlađen puter, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so tako da se dobije kompaktna masa.
3. Malom kutlačom pripremljenu smesu spuštati na ugrejan teflonski tiganj i oblikovati palačinke prečnika 10 cm. Prvo ih ispeći sa jedne a potom i sa druge strane, kako bi porumenele.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Posebno umutiti maskarpone i šećer u prahu, dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati.
Preliv:
1. U manjoj posudi sjediniti višnje, sok od višanja i šećer, te kratko prokuvati.
2. Posuti sa malo gusina i nastaviti sa kuvanjem mešajući sve dok se ne zgusne.
Finalni postupak:
1. Pripremljen krem pomoću poslastičarskog džaka naneti na palačinke.
2. Po nekoliko filovanih palačinki naslagati jednu na drugu i preliti prelivom od višanja.