Jabuke punjene koljivom

by| maj 13, 2011

  • 4 kisele jabuke srednje veličine
  • 150 g pšenice
  • 150 g mlevenih oraha
  • 30 g suvog grožđa
  • prstohvat cimeta
  • 60 g kristal šećera
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 limun
  • 2 kašike ruma
  • 50 g čokolade

1. Pšenicu skuvati u ekspres loncu, a potom je ocediti.
2. Jabuke oljuštiti, a zatim ih pri vrhu cikcak pokretima noža zaseći. Pomoću kašičice izdubiti sredinu vodeći računa o tome da se ne raspadnu.
3. U veću šerpu sipati vodu, dodati kristal šećer, sok od limuna i rum, te kuvati dok šerbe ne proključa. Spustiti jabuke i kratko kuvati kako bi omekšale a da se ne raspadnu. Potom ih izvaditi i ocediti.
4. Obarenu pšenicu samleti. Sjediniti je sa mlevenim orasima, šećerom u prahu, suvim grožđem, prstohvatom cimeta i dobro izmešati.
5. Pripremljenim koljivom napuniti jabuke.
6. Čokoladu otopiti te dekorisati tanjire za služenje i poslagati punjene jabuke.

Tagovi: