Jabuke punjene koljivom
- 4 kisele jabuke srednje veličine
- 150 g pšenice
- 150 g mlevenih oraha
- 30 g suvog grožđa
- prstohvat cimeta
- 60 g kristal šećera
- 60 g šećera u prahu
- 1 limun
- 2 kašike ruma
- 50 g čokolade
1. Pšenicu skuvati u ekspres loncu, a potom je ocediti.
2. Jabuke oljuštiti, a zatim ih pri vrhu cikcak pokretima noža zaseći. Pomoću kašičice izdubiti sredinu vodeći računa o tome da se ne raspadnu.
3. U veću šerpu sipati vodu, dodati kristal šećer, sok od limuna i rum, te kuvati dok šerbe ne proključa. Spustiti jabuke i kratko kuvati kako bi omekšale a da se ne raspadnu. Potom ih izvaditi i ocediti.
4. Obarenu pšenicu samleti. Sjediniti je sa mlevenim orasima, šećerom u prahu, suvim grožđem, prstohvatom cimeta i dobro izmešati.
5. Pripremljenim koljivom napuniti jabuke.
6. Čokoladu otopiti te dekorisati tanjire za služenje i poslagati punjene jabuke.