Pro Femina 2014! Filip Ćirić: Srbija nije izazovna gastro destinacija

by | mart 19, 2014

Razgovarala: Brankica Treskavica

Njegos-i-Filip-1-frei

Filip Ćirić, suvlasnik i šef kuhinje restorana „Homa“, kojeg od ponedeljka do četvrtka gledamo na B92 kao sudiju u serijalu „Moja kuhinja, moja pravila“, učestvovaće u panelu „Food is the new fashion” na konferenciji “Pro Femina“, koju 3. aprila u Hajatu organizuje magazin „Lepota i zdravlje“. On nam danas otkriva da je nivo razvijenoti gastronomije postao jedna od vodećih odrednica, pri izboru mesta na koja ljudi putuju.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovog trenutka, Srbija sebe ne može smatrati izazovnom gastro destinacijom, jer su neozbiljni i plasman i celokupna organizacija našeg ugostiteljstva. Međutim, ukoliko se svi potrudimo, država stane iza te priče, a turistička organizacija sve to malo bolje predstavi – situacija se može promeniti. Kako se to radi, možemo da naučimo u Španiji, zemlji koja se smisleno usmerila na gastro turizam. U prvih deset restorana u svetu, tri su španska. Ljudi prvo rezervišu mesto u njima, pa tek onda kupuju avionsku kartu. Eto, ja ću 11. maja ići u jedan od njih, doduše na blef, pa ako uspem… Naši glavni aduti su, do sada, bili splavovi, agresivno obučene žene i ružna tzv. etno hrana, a sve može da bude drugačije. Meni je mnogo lepše da se ugostiteljski objekti nalaze pored reke, ukoliko je ona bitna za doživljaj, nego na njoj; te devojke treba da se promovišu kao dame, a ne kao „splavarke“, dok bi se od tog što nudimo na tanjiru mogla napraviti stvarno dobra jela. Ja se, pre svega, trudim da ponuda u „Homi“ ima stil, smisao i evropski nivo. Mislim da to treba da svima nama bude namera. Ne kažem da sam najpametniji, ali stranci veoma dobro reaguju na moja jela. Naravno, svako od njih i sam volim da jedem, a dok ga kreiram ne gubim iz vida da tržište određuje dokle se sme ići. U tom okviru, bitnu ulogu imaju sirovine, koje su tog trenutka dostupne. Vrlo je važno ispoštovati pisanu ponudu tj. da sve što se nalazi u „karti jela“ postoji i kao proizvod.

Program cele konferencije možete pogledati OVDE.

Tagovi: