Gabon torta
Za fil:
- 15 žumanaca
- 350 g šećera
- 6 kesica vanil-šećera
- 300 g čokolade za kuvanje
- 1 šlag
- 1 dl mleka
- 375 g margarina
Za kore:
- 15 belanaca
- 300 g šećera
- 300 g mlevenih lešnika
- 3 kašike brašna
- 3 kašike fila
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer, vanil-šećer i kuvati na pari neprestano mešajući 10 min.
2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. Šlag umutiti sa malo mleka.
4. Margarin penasto umutiti.
5. U ohlađen fil dodati šlag, margarin i umutiti mikserom.
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 100 g šećera, sve vreme muteći.
2. Dodati 100 g mlevenih lešnika, 1 kašiku brašna, 1 kašiku fila i polako promešati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati trećinom fila, preklopiti drugom korom i naneti drugu trećinu fila, te završiti trećom korom.
2. Preostalim filom premazati celu tortu i dekorisati je po želji.