Bajka torta
Za koru:
- 7 belanaca
- 150 g šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil I i II:
- 7 žumanaca
- 300 g šećera
- 7 kašika brašna
- 5 dl mleka
- 2 vanil-šećera
- 250 g margarina
- 100 g mlevenih čokoladnih napolitanki
- 100 g mlevenih pečenih lešnika
Za fil III:
- 100 g čokolade
- 100 g šećera u prahu
- 100 g mlevenih oraha
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade
- 1 krem šlag od čokolade
- 150 g seckanih oraha
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Dodati brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na
160 ºC dok ne porumeni.
Fil I i II:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, brašno i 1 dl mleka. Ostatak mleka sjediniti sa vanil-šećerom i kuvati dok ne proključa.
2. U ključalo mleko sipati pripremljenu mešavinu od žumanaca i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Od pripremljenog fila izdvojiti 4 kašike i ostaviti sa strane, a preostali fil podeliti na dva dela.
5. U jednu polovinu dodati mlevene čokoladne napolitanke i promešati, a u drugu dodati mlevene lešnike i takođe promešati.
Fil III:
1. U manjoj posudi sjediniti izlomljenu čokoladu i šećer u prahu, te kuvati na pari i mešati sve dok se ne dobije kompaktna masa.
2. Zatim dodati mlevene orahe, 4 kašike ostavljenog žutog fila i dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati filom od napolitanki, zatim naneti čokoladni fil (fil III) i premazati filom od lešnika.
2. Filovanu tortu preliti otopljenom čokoladom, bočne stranice premazati šlag kremom i posuti seckanim lešnicima.