Lečenje pčelinjim proizvodima: Upoznajte se sa apiterapijom
Razgovarala: Marina Luković
Brojna lekovita svojstva pčelinjih proizvoda poznata su od davnina. Osim toga što okrepljuju, oni jačaju imunološki sistem, ali i snagu tela i duha. Apiterapija predstavlja upotrebu pčelinjih proizvoda u svrhu preventivne zaštite zdravlja, ali i u terapiji određenih oboljenja. Ova komplementarna disciplina kod nas je u upotrebi tek nekoliko godina, a spoj je konvencionalne medicine i naučno dokazanih efekata pčelinjih proizvoda na organizam čoveka. Na koji način apiterapija doprinosi našem zdravlju, objasnila je predsednica Srpskog apiterapeutskog društva dr Verica Milojković.
Kako bi pravilno trebalo koristiti i čuvati med da bi zadržao lekovita svojstva?
Ako želimo pomoći našim odbrambenim snagama – povećati otpornost organizma – med uzimamo rastvoren u mlakoj vodi (35stepeni C), čaju, limunadi 1/2 sata pre jela. Kod obolelih gornjih disajnih puteva koristi se kristalisani med ili med u saću gde med direktno deluje na obolelu sluzokožu. Kod bolesti organa za varenje, kod hiperaciditeta-povećanog lučenja želudačne kiseline- med se koristi 2h posle jela rastvoren u čaši mlake vode, kod hipoaciditeta smanjenog lučenja 15-30min pre jela u čaši hladne vode,svetle sorte meda su najbolji prijatelj želucu. Ljudi sa slabim varenjem kojima nedostaju enzimi invertaza i amilaza umesto šećera treba obavezno da koriste med u ishrani. Med se čuva u staklenoj ambalaži na sobnoj temperaturi, zaštićen od svetlosti i toplote. Ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 40ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.
Primena pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe postoji od davnina, a med se oduvek smatrao i hranom i lekom. Postoje li ikakvi neželjeni efekti ovih proizvoda?
Kao i mnogi preparati iz zvanične medicini, tako i pčelinji proizvodi mogu imati neželjene efekte. Pre uvođenja bilo kog pčelinjeg proizvoda u preventivne ili terapijske svrhe ispituje se osetljivost, daju se male doze i prati reakcija, koja može biti u obliku kožnih,disajnih istomačno-crevnih reakcija.Pravilo je da se uvek počne sa malim dozama ,koje se postepeno povećavaju do propisane doze.Unekim slučajevima postoji osetljivost i na male doze i tada se proizvod isključuje.Može da se desi da se u toku terapije jave neželjeni efekti kada terapiju treba prekinuti.Bilo je i fatalnih ishoda kod alergije na pčelinji otrov ili matični mleč ili propolis jer su pacijenti sami sprovodili terapiju.
Za med se kaže da može biti moćan saveznik za oporavak kada preteramo sa alkoholnim pićima. Da li je to zaista tačno?
Da, tačno je. Istraživanje koje je sprovelo britansko Kraljevsko društvo za hemiju (Royal Society of Chemistry) je pokazalo da mamurluk najbolje ublažava kašičica meda. Med je idealna namirnica nakon „pijanke“ jer obiluje fruktozom koja ubrzava uklanjanje štetnog uticaja alkohola iz tela i osigurava našem organizmu nužne elemente kao što su natrijum i kalijum. Mamurluk je posledica acetaldehida- toksičan sastojak u koji se pretvara alkohol koji uđe u telo, a izaziva užasne glavobolje, mučninu i vrlo često – povraćanje. A upravo u ublažavanju simptoma intoksikacije alkoholom pomaže med, objašnjava dr. John Emsley.
Zanimljiva je primena uboda pčela u akupunkturne tačke (Apipunctura). Kakvi rezultati se mogu postići ovom metodom?
Ovom terapijom se leče reumatska, neuro-degenerativna obolenja bronhijalna astma, migrena, obolenja perifernog nervnog sistema, artritis. Posle aplikovanja propisane doze pčelinjeg otrova- kod bolesnika se pojavljuje bolji apetit, san, popravlja opšti tonus, srčani mišić bolje radi, šire se arterije i kapilari, snižava holesterol u krvi, povećava priliv krvi ka bolnom žarištu. Pacijenti na ovaj način jačaju imunitet, povećavaju broj leukocita, bore se protiv visokog krvnog pritiska. U toku su se ispitivanja vezana za uticaj pčelinjeg otrova na obolele od HIV-a i multiple skleroze, malignih bolesti.
Više o ovoj temi pročitajte u aprilskom izdanju „Lepote o zdravlja“, rubrika Zdravlje.