Dani meksičke kuhinje u Beogradu
U saradnji sa ambasadom Meksika u Srbiji od 26. do 28. maja hotel Holiday Inn Beograd organizuje Dane Meksika i meksičke kuhinje u svom restoranu, a zainteresovani Beograđani biće u prilici, baš kao i gosti hotela, da probaju kulinarske specijalitete te zemlje i uživaju u plesu i muzici Srednje Amerike.
Od 26.do 28.maja u restoranu "Singidunum" hotela Holiday Inn Beograd održaće se Dani Meksika, meksičke kuhinje i upoznavanja bogate meksičke kulture. Posetioci će imati priliku da probaju specijalitete koji predstavljaju jedinstvenu kombinaciju boja, mirisa i ukusa.
Svakako je poznato da su pasulj, kukuruz i čili papričice zaštitni znak ove kuhinje. Međutim, iz ove zemlje latinske Amerike dolazi veoma raznovrsna hrana, puna živih boja, egzotičnih začina i različitih ukusa. Meksiko je kroz istoriju bio mesto susreta španskih konkistadora sa astečkom kulturom, te je hrana koju danas možemo probati kombinacija drevnih tradicija Asteka, Maja i jedne evropske nacije – Španije.
Krajem prošle godine, UNESCO je meksičku nacionalnu kuhinju proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovečanstva, priznanjem kojim se ne može pohvaliti ni jedna druga nacionalna hrana u svetu. U svakoj meksičkoj državi i pokrajini, od severa do juga, naićićete na velike razlike ukusa, mirisa i teksture hrane. Kao što u toj zemlji postoji veliki broj veoma različitih regionalnih kultura, tako se i hrana razlikuje. Zajedničko za sve regije je u tome što gastronomi iz čitavog sveta znaju da cene i veoma poštuju meksičku nacionalnu kuhinju.
Tokom Dana Meksika i meksičke kuhinje, gostima restorana “Singidunum” biće predstavljeni raznovrsni specijalteti na bazi švedskog stola, od predjela, preko glavnih jela do deserta, a sve to po ceni od 1790 dinara po osobi.
Tortilje na različite načine, raznovrsni umaci i sosovi tipični za ovo podneblje, supa od avokada, riba na verakruzanski način, samo su neka od jela kojima se gosti restorana ovom prilikom mogu poslužiti. Od slatkih zalogaja koji će pratiti večeru, specijalno ćemo skrenuti pažnju na šnenokle sa kajsijama i pikantni čokoladni mus.
Da Meksiko i meksičku kulturu nećemo upoznati samo kroz kulinarske specijalitete pobrinula se ambasada Meksika koja je zaslužna za interesantni plesni performans, kao i izložbu fotografija poznatih meksičkih fotografa pod nazivom „Lice Meksika“ koja će pratiti tematske gastronomske večeri.
Izložene fotografije delo su poznatog meksičkog umetnika, Manuela Karilja, koga su prijatelji i kritičari sa obe strane granice iz milošte zvali “meksički maestro”. Kroz svoja dela Kariljo i danas mnogo godina nakon svoje smrti, neguje kulturno i istorijsko sećanje na indijanske narode iz postrevolucionarnog perioda Meksika što predstavlja značajan izvor istorije društva.
Ovaj zanimljivi gastronomski dogadjaj otvoriće lično Njena ekselencija, gospođa Mersedes F. Ruiz Zapata, ambasador Meksika u Srbiji.
Večera će se služiti između 18h i 22h, a svi zainteresovani gosti su dobrodošli.