Hrana koja smanjuje znojenje

by | maj 26, 2011

Uz svakodnevno tuširanje i korišćenje sredstava protiv znojenja protiv ovog problema se možemo boriti i manje agresivnim metodama – zdravom ishranom.

 

Pogledajte koje namirnice pomažu.

Članak se nastavlja posle reklama

Telo zdrave odrasle osobe ne bi trebalo da ispušta više od 400 ml znoja po danu. Ali, kod nekih ljudi znojenje izmiče kontroli. Putem znoja oni izluče i po litar tečnosti na dan, objašnjava Majki Ramsej u knjizi ‘Stop Sweating and Start Living: A Practical Guide to Ending Your Underarm Sweat Problem’. U ovakvim slučajevima trebali bi da se obratite lekaru koji može da utvrdi uzroke nastalog problema. Istovremeno je mudro slediti neke smernice ishrane.

Hrana koja smanjuje znojenje:
1. Izbegavajte prerađene ugljenohidrate
Jedite ugljenohidrate s većom količinom vlakana i hranjivih sastojaka – dakle sirove u voću ili povrću te integralnu testeninu i brašno
2. Mleko neka bude sa što manje masnoće
3. Smanjite unos soli. Preporučeni limit dnevnog unosa je 4 grama.
4. Jedite hranu bogatu kalcijujom. Telo će biti zdravije i manje ćete se znojiti.
5. Posebno tokom letnjih meseci, izbjegavajte luk i beli luk. Meso možete kombinovati sa naribanim jabukama.
7. Izbjegavajte margarin, veće količine maslaca, ulje suncokreta i kukuruza. Hranu kuvajte ili pripremajte na maslinovom ulju.
8. Pijte biljne čajeve, u većim količinama. Indijska biljka Neem je vrlo delotvorna u redukciji znoja. Od domaćih biljki dobra je žalfija, stoga svakodnevno popijte čaj od žalfije.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: