Izbegavajte konzervirano voće
Konzervirano voće može povećati rizik od prevremene smrti. Dok je dve do tri porcije sušenog i svježeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti za 10 odsto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su naučnici.
Naučnici su analizirali prehrambene navike 65 hiljada odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili sedam godina.
Teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svežih alternativa. Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško prstom uperiti u određenu vrstu namirnica.
Poznato je da je konzervirano voće pliva u fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornosti na insulin, pa ova studija i nije toliko šokantna.
Smrznuto voće, s druge strane, po hranljivim stvarima trebalo bi da bude u rangu sa svežim voćem. ‘Dokle god nema dodatnih šećera, smrznuto voće trebalo bi da bude zdravo ili barem bezopasno’, tvrdi dr Sajmon Kejpvel, profesor kliničke epidemiologije sa Univerziteta Liverpul.
Izvor: Magazin.hr