Složenac
Potrebni sastojci:
800 g mladog krompira
4 paradajza
600 g mlevene junetine
3 jajeta
1 veza mladog luka
1 kašičica mlevene paprike
2 čena belog luka
150 g kačkavalja
4 dl mleka
4 kašike ulja
mešavina začina
so, biber
Priprema:
1. Mladi krompir kratko blanširati u slanoj vodi, a potom ga izvaditi, ostaviti da se ohladi i iseći na kolutove.
2. Na malo ulja propržiti mlevenu junetinu i sitno seckani beli luk da meso promeni boju. Zatim nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati mlevenu papriku i mešavinu začina po ukusu.
3. Paradajz i mladi luk iseći na kolutove.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju vertikalno slagati red mladih krompira, red fila od mesa, red mladog luka i red paradajza. Postupak ponavljati dok se ne popuni činija.
5. Posebno umutiti jaja, mleko i kačkavalj, dodati začine po ukusu i promešati.
6. Pripremljen složenac preliti umućenim prelivom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.