Gnezda od čokolade i štapića su naš slatkiš- favorit za ovaj Uskrs!

by | april 14, 2025
Uskršnja gnezda od čokolade i štapića

Ova uskršnja gnezda od čokolade i štapića su savršen slatkiš koji se brzo priprema i u kome mogu da uživaju i deca i odrasli.

Ukoliko tražite jednostavan, brz i zabavan recept za Uskrs, koji možete pripremiti zajedno sa decom, onda su ova čokoladna gnezda savršen izbor za vas! Ne samo da su veoma ukusna i slatka, već izgledaju prelepo na prazničnoj trpezi i unose dodatnu radost u proslavu Uskrsa.

Ova poslastica ne zahteva pečenje, što je čini idealnom za pripremu sa mališanima. Uključivanjem dece u proces pravljenja, osim što ćete zajedno stvoriti lepe uspomene, mališani će uživati u osećaju postignuća kada vide krajnji rezultat svog truda.

Uskršnja gnezda od čokolade i štapića- recept

Potrebni sastojci:

360 grama mlečne čokolade

1 kašika glatkog (kremastog) putera od kikirikija

200 gramaslanih štapića

½ šolje listića badema (blago prepečenih)

¼ šolje kokosovih opiljaka (prepečenih)

1 pakovanje mini čokoladnih jaja (raznobojna uskršnja jaja)

Priprema:

  • U malom tiganju lagano tostirajte listiće badema i kokos na srednje jakoj temperaturi. Povremeno mešajte kako ne bi zagoreli. Kada dobiju zlatno-smeđu boju i zamirišu, sklonite ih sa vatre i ostavite da se prohlade.
  • U međuvremenu, izlomite mlečnu čokoladu na manje komade i stavite je u činiju pogodnu za mikrotalasnu pećnicu. Zagrevajte je na najjačoj temperaturi oko 1 minut. Izvadite činiju, promešajte i, ako je potrebno, dodatno zagrevajte u kraćim intervalima dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte kašiku putera od kikirikija i dobro promešajte dok se ne sjedini sa otopljenom čokoladom.
  • U srednje velikoj činiji pomešajte štapiće, prepečene bademe i kokos. Sipajte preko njih toplu smesu čokolade i putera od kikirikija i dobro promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno obložili čokoladom.
  • Kašikom vadite smesu i stavljajte je na pleh obložen papirom za pečenje ili u silikonski kalup za mafine. Sredinu svakog „gnězda“ blago utisnite kašikom ili prstima kako biste napravili udubljenje.
  • U svako udubljenje stavite po nekoliko mini čokoladnih jaja u boji. Ova dekoracija ne samo da izgleda preslatko, već dodatno doprinosi uskršnjem duhu.
  • Gnezda stavite u frižider i ostavite da se stegnu najmanje jedan sat, a možete ih ostaviti i duže, dok ne postanu čvrsta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Prue Mynard • Dietitian (@whatspruecooking)

Saveti

  • Ako ne volite kikiriki puter ili imate alergiju, možete ga izostaviti ili zameniti bademovim ili lešnikovim puterom.
  • Umesto štapića, možete koristiti kukuruzne pahuljice (cornflakes) za drugačiju teksturu.

Gnezda možete čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi do pet dana.

Ovaj recept je odličan izbor ne samo za praznike već i za dečije rođendane, zabave ili kao slatkiš koji ćete poneti na piknik. Zabavan je, jednostavan i vrlo vizuelno atraktivan – prava mala čokoladna umetnost!

Uživajte u pripremi i naravno, u slatkom zalogaju!

 

Foto: klementines_kitchen via Instagram