Najniskokaloričnije kuhinje sveta + 3 sjajna recepta!
Ovo su najniskokaloričnije kuhinje sveta, koje će vam pomoći da uživate u omiljenoj hrani bez griže savesti.
Hrana je, kao i putovanje, prilika za sticanje novih iskustava i upoznavanje sa osobenostima drugih kultura. A za pun ukus nije neophodno rizikovati figuru! Analiziramo tradiciju ishrane nekoliko zemalja sa kuhinjom s najmanje kalorija.
Najniskokaloričnije kuhinje sveta- Koji način ishrane promoviše zdravu težinu?
Govoreći o niskokaloričnoj kuhinji, ljudi najčešće misle na onu koja pomaže telu da održi harmoniju. Ovde je važno uzeti u obzir da mali broj kalorija u jelu ne znači da je taj obrok superzdrav. Pravi indikator koji određuje koliko hrana doprinosi normalizaciji metabolizma je nutritivna gustina.
Ako u posudi ima malo kalorija, ali su, štaviše, potpuno prazne, recept se ne može pripisati pravilnoj ishrani. Nasuprot tome, visok sadržaj kalorija u kombinaciji sa impresivnom gustinom ishrane (prisustvo zdravih masti, proteina itd.) je ključ ishrane za dobru figuru.
Indija: niskokalorična (ali ne dijetetska)
Jedna od najniže kalorijskih kuhinja na svetu je indijska, jer se u njoj retko koristi meso. Na primer, zbog karakteristika kulture, goveđe meso je uglavnom isključeno.
Kao rezultat toga, osnova indijske kuhinje su ugljeni hidrati: razne vrste brašna, sočivo, krompir i biljna ulja.
Drugim rečima, pošto sadrži veoma malo kalorija, indijska kuhinja se ne može smatrati nutritivno gustom. Ne zaboravite da je Indija jedno od prvih mesta u svetu po broju obolelih od dijabetesa tipa 2.
Zaključak: u jelovnik možete uključiti indijska jela (piletina masala je dobra opcija), ali svakako ne bi trebalo da bude jedini model hrane.
Najniskokaloričnije kuhinje sveta- Španija
Španska kuhinja koristi veliku količinu morskih plodova, odnosno vrednih proteina bogatih vitaminima i mineralima. Dostupnost raznovrsnog povrća, zbog dugog leta, utiče i na tradicionalne recepte.
Takve karakteristike omogućavaju da se u španskoj kuhinji pronađu primeri jednostavnih jela koja se sastoje od celih namirnica i odlično utiču na metabolizam.
Jedina negativna stvar: za drugu klimatsku zonu, španski model hrane rizikuje da bude veoma skup ili da nije u potpunosti dostupan zbog nedostatka mnogih sastojaka u drugim podnebljima.
Azija: savršeno za leto
Pan-azijska kuhinja uključuje tradiciju hrane Tajlanda, Balija itd.
Zbog vruće klime, stanovnici nisu skloni preopterećenju stomaka teškim obrocima. Na stolu su uvek različite salate, povrće, sezonsko voće i lako dostupni proteini (sveža riba i morski plodovi). Meso sisara se praktično ne koristi.
Najbolji primer laganog, ali hranljivog panazijskog jela je Tom yum supa.
Najniskokaloričnije kuhinje sveta- Grčka
Grčku kuhinju, kao i špansku, odlikuje veliki izbor sezonskog povrća i blizina Sredozemnog mora, kao i tradicionalna upotreba maslinovog ulja, bogatog korisnim kiselinama i elementima u tragovima . Pored morskih plodova, proteinsku i mesnu komponentu predstavlja uglavnom živina.
Recepti
Masala sa piletinom
- Marinirajte komade piletine u jogurtu i limunovom soku.
- Ispecite u tiganju ili na grilu.
- Za sos na ulju prodinstajte luk, seckani đumbir i beli luk. Dodajte kumin, kurkumu, mleveni korijander, papriku, čili i garam masalu.
- Krčkajte pola minuta, dodajte paradajz pire i vodu. Kada smesa provri, promešajte i dodajte meso.
Tom yam recept
- Prokuvati čorbu od pilećih prsa. Dodati svež đumbir, lišće limete, limunsku travu, biber pastu, riblji sos i šećer.
- Posle 9-10 minuta, sipati škampe, mešavinu morskih plodova i pečurke u tiganj. Dodati kokosovo mleko.
- Kada smesa provri, u nju iscedite limun.
Ratatouille recept
- Narežite patlidžan, paradajz i tikvice.
- Za sos iseckajte luk, biber i blanširani paradajz, dinstajte smesu u tiganju.
- Napunite dno posude za pečenje polovinom dobijenog sosa. Stavite povrće na vrh naizmenično.
- Dodajte so, seckano bilje, beli luk i maslinovo ulje.
- Ispecite i poslužite sa ostatkom sosa