Šta treba da jedete kada je ovako vruće?
Kada su vrućine, nikome ne prijaju teški, jaki obroci. Ovo je hrana koju treba jesti po vrućinama i koja čak ima moć da vam obori telesnu temperaturu
Dok temperature nastavljaju da rastu, a meteorolozi najavljuju jedno od najtoplijih leta u istoriji, sve što želimo jeste da se rashladimo. Iako nije lek za vrućinu, pronalaženje laganog i ukusnog obroka je od suštinske važnosti kada se temperatura približava četrdesetom stepenu.
Ako želite da ostanete zdravi i da se osećate dobro po vrućinama, prvi cilj bi trebalo da vam bude da ostanete hidrirani, posebno uz rashlađena pića ili voće. Ali postoje i drugi, više fiziološki zasnovani – pa čak i iznenađujući – načini da svoju ishranu učinite prihvatljivijom tokom leta.
Zašto leti treba jesti začinjenu hranu?
Da li ste primetili da najzačinjenija jela stižu sa najtoplijih mesta na Zemlji? Setimo se samo karija i ljute paprike iz jugoistočne Azije, a tu je i južnoamerički čili. Ali, zašto je tako kada znamo da ljuta hrana samo podstiče da se osećamo još toplije i da počnemo da se znojimo?
Kako objašnjava dr Vilijam Li, bivši član medicinskog fakulteta na Harvardu, kada pojedete jako začinjenu hranu srce vam kuca malo brže, dišete malo teže, počinjete da se znojite, a usta vam gore. I upravo to je ono što nam pomaže na vrućinama, jer znojenje je naš jedini prirodni sistem za hlađenje tela. Kada se znojite, vlaga koja isparava znoj hladi kožu. Ovde ne govorimo o desetinama stepeni – to su promene u vidu decimalnog zapisa, ali i to je nešto kada vlada vreli talas. Jedenje začinjene hrane ubrzava taj proces, zbog čega je ljuto tako popularno u toplijim regionima sveta.
Hrana koju treba jesti po vrućinama
Sva hrana koja pokreće sintezu proteina sa imenom TRPV1. Kada pojedemo začinjenu hranu, punu supstanci koje se zovu kapsionoidi, ovaj TRPV1 protein šalje poruku mozgu da uđe u režim bori se ili beži i da počne sa znojenjem. Dakle, kakvu hranu treba jesti kada je vruće? Onu koja će da probudit TRPV1 proteine.
Postoji gomila namirnica i začina koji mogu aktivirati TRPV1. Pored ljutih paprika, receptor mogu stimulisati i slatke paprike i crni biber. Beli luk takođe može da izazove znojenje i hlađenje tela, kroz drugačiju hemikaliju koja se zove dialil sulfid. Đumbir i galangal su takođe hrana koju treba jesti po vrućinama. Naučna istraživanja sugerišu da cimet može da snizi temperaturu želuca smanjenjem količine kiseline i enzima koje luče ćelije, što može ohladiti telo za čak dva stepena C. Kontroverzniji podaci sugerišu da bi unos CBD-a mogao da dovede do hlađenja tela.
Niskokalorična hrana je odličan izbor po vrućinama
Još jedan način da rashladite telo jeste da se okrenete niskokaloričnim namirnicama. Naše telo proizvodi toplotu kada vari, što znači: što manje kalorija, to manje toplote. Ako smanjite unos kalorija za 23 odsto, temperatura tela će vam pasti za 0,5 celzijusa.
Povremeni post takođe može da snizi telesnu temperaturu tako što pokreće telo da drugačije sagoreva kalorije. Kada jedemo, proizvodimo insulin koji pomaže u razgradnji tih kalorija ili ih skladišti u obliku masti. Tokom posta, telo počinje da koristi te masne naslage i da ih pretvara u energiju – a taj proces stvara manje toplote nego proizvodnja insulina. Naučnici čak smatraju da nam je leti manji apetit upravo iz tog razloga što telo pokušava da se odbrani od dodatnog zagrevanja.