Čorbe za mršavljenje, 6 odličnih recepata

by | novembar 2, 2023
čorbe za mršavljenje

Malo je jela na svetu koja su utešna koliko činija ukusne čorbe. Ova hrana nam omogućava da se zagrejemo i opustimo, ali uz njenu pomoć možete i da smršate. Ovo su najzdravije čorbe za mršavljenje

Da li čorbe zaista mogu da pomognu mršavljenje?

Pravljenje zdravih supa je odličan način da se zdravo hranite i ostanete u formi tokom hladnijih meseci u godini kada život usporava i postaje teže izaći napolje i kretati se.

Odlično je jesti tople čorbe – osećaj udobnosti, topline koja se širi po celom telu, sve to nam pomaže da preživimo hladne, sunčane dane. Mono-dijete (one sačinjene od jedne grupe namirnica ili grupa hrane) se ne preporučuju nikome. Od njih nema nikakve koristi. Ali čorbe? Čorbe zaista mogu da vam obezbede sve nutritijente u malo kalorija.

U Americi su sprovedene dugoročne studije koje su otkrile da su oni ljudi koji su redovno jeli čorbe sa niskim sadržajem masti za ručak, generalno konzumirali 20% manje od svog uobičajenog dnevnog kalorijskog unosa. Dakle, ako odlučite da smršate, čorbe su odličan i zdrav izbor.

Važno je da čorbe za mršavljenje sadrže sastojke poput vlakana i proteina, sa manje šećera i kalorija, kako bi vam pomogle da postignete svoje ciljeve gubitka težine.

Članak se nastavlja posle reklama

Čorbe za mršavljenje: 6 najboljih recepata

 Italijanska čorba od kobasica

Italijanske čorbe se obično prave od svinjske kobasice, ali ovaj recept značajno smanjuje zasićenu masnoću upotrebom ćureće kobasice – i još uvek sadrži proteine.

Sastojci:

1/2 kašike biljnog ulja
2 ćureće kobasice
1 mali luk, isečen na kockice
2 čena belog luka, mleveno
crvena paprika, so po ukusu
300 g paradajza isečenog na kockice
2 litra pilećeg bujona
100 g testenine, po mogućnosti integralnog pšeničnog brašna
200 g boranije, prepolovljene
Parmezan

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

  • Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri
  • Dodajte kobasice i pržite 3-5 minuta.
  • Dodajte luk, beli luk, crvenu papriku, posolite u istom tiganju i kuvajte oko 5 minuta dok luk ne omekša.
  • Dodajte paradajz u lonac sa bujonom i dovedite do laganog ključanja.
  • Dodajte testeninu, kuvajte 6 minuta, pa dodajte boraniju i kobasicu.
  • Kuvajte još oko 5 minuta.
  • Poslužite posuto rendanim parmezanom.

čorbe za mršavljenje, čorba od kobasica

Članak se nastavlja posle reklama

Kubanska  čorba od paradajza i crnog pasulja

Crni pasulj je odličan izvor vlakana i biljnih proteina, pa ih često uključite u svoje obroke. Grčki jogurt i šunka takođe su bogati proteinima.

Sastojci

2 konzerve crnog pasulja
2 litra neslanog pilećeg bujona
200 g paradajza, isečenog na kockice
1 dimljena šunka
20 g seckanog crnog luka
1 srednja crvena paprika
2 čena belog luka
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica seckanog sušenog origana
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice crnog bibera
100 g nemasnog grčkog jogurta
seckani zeleni luk po ukusu
1 kriška limete

Priprema:

  • Zgnječite jednu konzervu pasulja do glatke kaše. U tiganj sa čorbom stavite pire od pasulja, ceo pasulj i svo povrće i začine. Pokrijte poklopcem i kuvajte na jakoj vatri 30 minuta.
  • Dospite bujon.
  • Isecite šunku. Dodajte u supu.
  • Prelijte jogurtom i pospite zelenim lukom. Poslužite sa kriškom limete.

kubanska čorba od paradajza i pasulja

Članak se nastavlja posle reklama

Čorbe za mršavljenje: Pileća supa sa rezancima

Klasična pileća supa sa rezancima je odličan lek za prehladu, ali ne samo to. Ovaj recept vam može pomoći da ostanete vitki jer ima malo kalorija, ali i dalje sadrži proteine iz piletine i vlakna iz povrća.

Sastojci:

1/2 kašike biljnog ulja
3 srednje šargarepe, oljuštene i sitno iseckane
3 rebra celera, seckana
1 mali luk, sitno iseckan
1 čen belog luka, oljušten
2 litra pilećeg bujona
1 lovorov list
400 g seckane kuvane piletine
50 g rezanaca za supu
So i crni biber po ukusu
Sitno seckani svež peršun za serviranje (opciono)

Priprema:

  • Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri.
  • Dodajte šargarepu, celer, luk i beli luk i dinstajte 5 minuta dok povrće ne omekša.
  • U tiganj sipajte bujon, stavite lovorov list i kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta dok šargarepa potpuno ne omekša.
  • Dodajte piletinu i ostavite da se kuva.  Kada piletina omekša, dodajte rezance i nastavite da kuvate oko 5 minuta dok rezanci ne omekšaju.
  • Po potrebi začinite solju i crnim biberom.
  • Pre serviranja ukrasite peršunom.

pileća supa sa rezancima

Članak se nastavlja posle reklama

Minestrone sa povrćem

Ova čorba je lagana, ali je bogata vlaknima i vitaminima. Savršeno za vegetarijance.

Sastojci:

1 kašika biljnog ulja
1 srednji luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, mleveno
200 g krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
1 srednja tikvica, seckana
200 g boranije, krajevi isečeni, prepolovljeni
So i crni biber po ukusu
300 g paradajza isečenog na kockice
2 litra pilećeg bujona
½ kašikica sušeni timijan
½ konzerve belog pasulja iz konzerve
Pesto
Parmezan

Priprema:

  • Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri.
  • Dodajte luk i beli luk i dinstajte dok luk ne postane providan, oko 3 minuta.
  • Dodajte krompir, šargarepu, tikvice i boraniju.
  • Posolite i kuvajte, mešajući, 3-4 minuta dok povrće ne dobije ukus.
  • Nalijte bujon
  • U čorbu dodajte paradajz, majčinu dušicu i sav pečeni krompir. Smanjite toplotu.
  • So i biber po ukusu.
  • Kuvajte na laganoj vatri najmanje 15 minuta i ne više od 45 minuta.
  • Pre serviranja dodajte beli pasulj i zagrejte nekoliko minuta.
  • Poslužite uz kašičicu pesta i naribanog parmezana.

minestrone sa povrćem

Članak se nastavlja posle reklama

 

Čorba od kinoe

Kinoa vam može obezbediti proteine. U ovaj recept možete dodati svoje omiljeno povrće za još više vlakana, kao i meso ili pasulj po izboru. U svakom slučaju, biće to zdrava čorba za mršavljenje.

Sastojci:

200 ml vode
200 g kinoe
1 kašika biljnog ulja
4 čena belog luka
1 šargarepa
1 stabljika celera
1 litar čorbe od povrća
1 kašičica suvog peršuna
Krutoni za  posipanje

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Stavite vodu da provri u šerpi, zatim dodajte kinou, smanjite toplotu i kuvajte dok kinoa ne upije vodu.
  • Iseckajte beli luk i stavite u tiganj sa uljem. Kuvajte na srednjoj vatri nekoliko minuta, a zatim dodajte seckanu šargarepu i celer. Kuvajte ih 3-5 minuta.
  • Sipajte bujon, kinou i povrće u tiganj. Kuvajte na laganoj vatri 15 minuta.
  • Dodajte peršun i promešajte.
  • Sipajte u tanjire i pospite krutone odozgo.

čorbe za mršavljenje, kinoa supa

Čorbe za mršavljenje: Italijanska supa od ćufti

Ova supa ima manje od 350 kalorija po porciji, ali će vas održati sitim zahvaljujući proteinima iz mlevene govedine i vlaknima iz povrća.

Sastojci:

400 g mlevene govedine
2 srednja jajeta ili 1 veliko jaje
50 g prezle
20 g sitno rendanog sira
So i mleveni crni biber po ukusu
1/2 kašike  biljnog ulja
1 luk, sitno isečen
2 šargarepe, oljuštene i sitno iseckane
2 rebra celera, seckana
2 litra pilećeg bujona
300 g špageta, parmezan

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Mleveno meso pomešati sa jajima, prezlom, sirom, solju i biberom.
  • Formirajte male ćufte.
  • Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
  • Dodajte luk, šargarepu i celer i dinstajte dok povrće ne omekša, oko 5 minuta.
  • Stavite bujon u čorbu i dovedite do ključanja.
  • Smanjite toplotu i dodajte ćufte i testeninu. Kuvajte još 8-10 minuta. Začinite solju i biberom po ukusu.
  • Poslužite supu sa sirom odgore.

supa od ćufti

Graziela Bursuc,naza_vkusidey, CentrallTALLiance, Nadila Borovenko, Aldoshina Ekatarina, Andrey Zhuraviev, Michiko Design, /istock/gettyimagesplus