Najzdraviji način za kuvanje jajeta, prema dijetetičarima

by | novembar 14, 2024
jaja na oko poslužena na belom tanjiru

Na koji ćete način spremiti jaja, nije samo stvar ukusa, već i zdravlja, upozoravaju dijetetičari. Mi smo ih pitale koji je najzdaviji način pripreme jajeta

Jaja su pristupačan i važan izvor proteina koji se često koristi u kuhinji. Ali, zbog relativno visokog sadržaja holesterola u jajima, važno je obratiti pažnju na način koji ih spremate. Pitale smo dijetetičare koji je najzdraviji način pripreme jajeta.

Da li su jaja zdrava za jelo?

Godinama su jaja bila kontroverzna hrana zbog holesterola i zasićenih masti koji se nalaze u njihovim žumancima. Naučni dokazi ukazuju na to da su zasićene masti i holesterol povezani sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, pa su se jaja svojevremeno bila našla na crnoj listi.

„Međutim, nedavne studije pokazuju da holesterol iz jaja, kod većine ljudi, ne utiče značajno na nivo holesterola u krvi. U stvari, istraživanja su otkrila da redovna konzumacija jaja ima minimalan uticaj na rizik od srčanih oboljenja kod većine populacije“, kaže dijetetičarka Andrea Soares.

Jaja su takođe bogata raznim korisnim hranljivim materijama, uključujući selen, fosfor, holin, gvožđe, vitamin A i vitamine B kao što su riboflavin, pantotenska kiselina i folna kiselina. Ovi hranljivi sastojci se kombinuju za podršku imunitetu, zdravlju kostiju, mozga, očiju, krvi i metabolizma.

Članak se nastavlja posle reklama

„Jedno veliko jaje sadrži šest do sedam grama proteina, koji je važan za rast mišića, oporavak tkiva i imunološku funkciju“, dodaje Soarespva. Karotenoidi poput luteina i zeaksantina se takođe mogu naći u jajima, a poznato je da podržavaju zdravlje očiju, štiteći od katarakte i degeneracije makule povezane sa uzrastom.

S obzirom na to da jaja sadrže sve ove korisne nutritijente, a istovremeno sadrže i relativno značajne količine holesterola u ishrani i zasićenih masti, najbolje je uživati u njima umereno.

Najzdraviji način pripreme jajeta

Ali kada se odlučimo za jaja, treba da znamo da postoje određene metode kuvanja koje možemo koristiti da bismo optimizirali njihovu ukupnu zdravstvenu vrednost.

Članak se nastavlja posle reklama

Kajgana

Za one sa zauzetim rasporedom, kajgana je odlična: brza i zgodna. Samo pripazite, velika količina ulja ili putera nisu poželjni. Puter je i sam bogat holesterolom i zasićenim mastima. Ako želite zdravu kajganu koristite nelepljivi tiganj i minimalnu količinu masnoća.

Kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja su zadovoljavajuća užina, koju možete pripremiti unapred, pa čak i jesti u pokretu. Kuvana jaja su sita jer velika količina vode ispari tokom pripremanja. Takođe, nema dodatnih masnoća.

Članak se nastavlja posle reklama

Poširana jaja

Savršeno poširati jaje je u najmanju ruku impresivan podvig. Poširanje podrazumeva kuvanje razbijenog jajeta u ključaloj vodi sve dok se belance ne skuva, a žumanca ne ocede. Trik je u dodavanju male količine sirćeta u vodu. Ovo je odličan način pripreme jaja.

Jaja na oko

Ona su moža prva asocijacija na detinjstvo i doručak pred školu, ali ovo je jedan od najnezdravijih načina pripreme jajeta. Upotreba previše ulja ili putera može pretvoriti jaja u jelo sa posebno visokim sadržajem masti.

Saveti za kuvanje jajeta na najzdraviji način

Kada kuvate jaja kako biste iz njih izvukli zdravtsveno najviše, vodite računa o sledećem:

Kontrola temperature: Kuvanje jaja na nižoj temperaturi pomaže u očuvanju hranljivih materija.
Birajte zdrave masti: Odlučite se za zdrave masti kao što su maslinovo ulje, ulje avokada da biste smanjili nivoe zasićenih masti i holesterola u ishrani. Takođe, pokušajte da izbegnete prekomernu upotrebu soli.
Odlučite se zdrave sastojke: kada kuvate jaja, uparite ih sa sastojcima bogatim hranljivim sastojcima poput povrća, začinskog bilja, nemasnih proteina i začina kao što su kurkuma ili biber.

Artem Tryhub/gettyimages